Opiskelijoiden elämänhallinnan ongelmat johtavat uupumiseen

Elämänhallinnan ongelmat uuvuttavat opiskelijat. Kuva: Pixabay

Valvominen ja päihteidenkäyttö ovat usein perussyyt, jotka nopeasti johtavat opintojen kuormittavuuden lisääntymiseen. Kun elämänhallinnan perusasiat eivät ole kunnossa, alkavat opiskelutehtävät nopeasti tuntua mahdottomilta.

Oulun ammattikorkeakoulun tekniikan opiskelijoitten (OTE ry) toimistossa kahvilla olevat opiskelijat mietiskelevät syitä uupumisen kokemuksiin. Oppimistehtävien kasaantuminen, riittämättömät opetusresurssit ja ajanhallinta nousevat päällimmäisiksi asioiksi.

“Monta kertaa joutuu itse etsimään tietoa, kun sitä ei tunneilla ole tarpeeksi saanut. Se vie aikaa ja turhauttaa”, eräs opiskelija toteaa.

Esille nousivat myös valvominen, juhliminen ja krapula sekä syysmasennus.

“Muista kysyä, mitä itsellesi kuuluu”

Opiskelijoitten kanssa samoilla linjoilla on terveydenhoitaja Minna Järvinen Oulun opiskeluterveydenhuollosta. Järvisen mielestä itsetuntemuksen parantaminen ja järkevä aikataulutus koulun puolelta parantavat opiskelijoitten elämänhallintaa. Jokaisella syyt uupumukseen ovat kuitenkin yksilöllisiä.

“Opiskelu on työtä. Pitäisi muistaa kysyä, mitä itselle kuuluu”, Järvinen toteaa vakavana.

Suuri työtuntien määrä uuvuttaa

Yleisin syy työssä olevien uupumukseen on liian suuret määrät työtunteja. Kuormituksen sietokykyyn vaikuttavat työelämässä olevilla myös elämänhallinta ja yksilölliset piirteet, kertoo Yle.

“Äärimmäinen uupumus voi johtaa peruuttamattomiin muutoksiin kehossa ja aivoissa”, valaisee asiaa Mehiläisen työterveyspsykologi Maaret Punto Ylelle.

Työuupumuksen oireet ovat samalla tavalla yksilöllisiä kuin opiskelu-uupumuksen oireet. Toisilla ensin näkyvät fyysiset oireet ja toisilla psyykkiset.

Yle: Yleisin vakavan työuupumuksen syy on liian suuri työtuntimäärä

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*