Miestenpäivä jää naistenpäivän varjoon

Kansainvälistä miestenpäivää vietetään 19.11.2018. Kuva: Pixabay

Tänään vietetään Kansainvälistä miestenpäivää. Päivän tavoitteena on edistää positiivista mieskuvaa ja huomioida miesten oikeuksia. Miesten tasa-arvo ry:n mukaan tämän vuoden teemana ovat positiiviset miehen mallit ja esikuvat.

Miestenpäivä ei näy erityisesti suomalaisessa katukuvassa. Moni suomalainen ei edes tiedä miestenpäivän tarkkaa päivämäärää, sillä kalentereista sitä ei löydy. Vastaavasti naistenpäivä on ollut jo useita vuosia näkyvillä erilaisten tapahtumien, kampanjoiden ja mainosten kautta. Naistenpäivä on myös kansallinen juhlapäivä.

Oulun keskustassa aamupäivällä ostoksilla kulkenut nuori mies on huolissaan miestenpäivän vähäisestä huomiosta.

”Jos verrataan naistenpäivään niin aika paljon vähemmän pidetään meteliä. Tasa-arvon vuoksi olisi mukavaa, jos miestenpäivä huomioitaisiin paremmin.”

Päivä yllätti monet oululaiset

Naistenpäivänä kauppakeskukset ovat täynnä naisille kohdistuvia mainoksia ja tarjouksia. Kauppakeskus Valkeaan astuessa miestenpäivänä, mainonta ei eroa tavallisesta arkipäivästä. Valkeassa monet työntekijät yllättyivät kuullessaan miestenpäivästä. Markkinoinnin vähyys ihmetyttää kaikista eniten.

”Jos oltaisiin tiedetty tarkka päivämäärä, olisimme todennäköisesti ottaneet miehet huomioon pienimuotoisella tempauksella. Näin teemme naisille naistenpäivänä, joten olisi kyllä reilua toimia nyt samoin”, Valkeassa työskentelevä asiakaspalvelija toteaa.

Yllättyneitä olivat myös asiakkaat. Yksi kymmenestä oli tietoinen tänään olevasta kansainvälisestä miestenpäivästä.

”Tiesin, että miestenpäivä on olemassa, mutta en tiennyt että se on tänään. Pitää varmaan lähteä ostamaan kaljaa ja makkaraa”, Valkeassa ostoksilla ollut asiakas tuumaa.

Miesten oikeudet halutaan esille

Miestenpäivä jakaa vahvasti mielipiteitä ihmisten keskuudessa. Osa haluaa korostaa tätä päivää entisestään, toiset eivät halua nostaa päivästä meteliä.

Helsinkiläinen Veikka on sitä mieltä, että päivä on suhteellisen turha.

”Tarvitaanko erilliset juhlapäivät joidenkin sukupuolten muistamiseksi.”

Miestenpäivän tavoitteena on edistää sukupuolten välistä tasa-arvoa lisäämällä tietoisuutta miesten ja poikien oikeuksista ja tasa-arvo-ongelmista. Monet haastateltavat toivoisivat, että päivä keskittyisi paremmin ongelmiin, joita miehet kohtaavat päivittäin. Esimerkiksi miesten sairauksien ottaminen esille olisi toivottua.

Kaiken kaikkiaan suurin huolenaihe on se, kuinka miesten oikeudet ovat jääneet naisten oikeuksien varjoon.

”Olisi mukava saada tästäkin kansallinen juhlapäivä, kuten naistenpäiväkin on.”

 

Lähde: Kansainvälisen miestenpäivän haaste

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*