Metsähallitus lisää virtavesien ja koskien kunnostusta 1,4 miljoonalla Pohjois-Suomessa – Merikosken luonnonmukainen ohitusuoma vasta haaveissa

Luonnonmukaisten vaelluskalakantojen ahdinkoon luvassa pientä helpotusta. Kuva:Pexels.com

Viime päivinä oululaisia puhututtanut hupisaarten purojen hetkellinen kuivuminen ja pelko muun muassa syksyllä istutettujen kututaimenten mädin tuhoutumisesta sai toimituksen ottamaan selvää, mikä on tilanne Oulujoella Merikosken luonnonmukaisen ohitusuoman osalta. Kysyimme asiasta Pelastetaan vaelluskalat ry:n puheenjohtajalta Kyösti Honkalalta

Honkalan mukaan kokonaan vapaana virtaava Merikoski on vasta unelmien asteella. Luonnonmukaisen ohitusuoman rakentaminenkin on vielä pitkässä kuusessa.  

”Tällä hetkellä lausuntokierroksella on sellainen suunnitelma ja asiakirja, jolla hyvin pitkälle ratkeaa se, että tapahtuuko näillä pohjoisen suurilla vaelluskalajoilla yhtään mitään”, Honkala kertoo.

Valtionyhtiö Fortum on edelleen vastustanut luonnonmukaisten ohitusuomien rakentamista, vaikka Suomen ympäristökeskus (Syke) on tehnyt niistä suunnitelmat jo vuonna 2010. Korkein hallinto-oikeus päätti tänä vuonna, että Fortumilla on edelleen velvoite kalaväylien rakentamiseen, vaikka yhtiö sitä yritti kumota.

”Voimayhtiön intressit ovat niin suuret, että ilman vahvaa kansalaisvaikuttamista puoltavien lausuntojen osalta Oulujoella ei tule tapahtumaan mitään”, Honkala toteaa.

Kyse on myös siitä aikooko Suomen valtio toteuttaa niitä EU-direktiivejä mihin se on sitoutunut.

Uutiset lisärahoituksesta tervetulleita, todellinen tarve kuitenkin moninkertainen

Muun muassa MTV-uutiset ja Kaleva uutisoi aamupäivällä Metsähallituksen lisäävän virtavesien kunnostusta 1,4 miljoonalla eurolla. Eduskunnan myöntämän lisärahoituksen turvin voidaan kunnostaa Suomessa jopa 20 koskialuetta kymmenellä eri joella. Tämä ei kuitenkaan koske Pohjois-Suomen suuria vaelluskalajokia ja varsinkaan niitä joissa hyödynnetään vesivoimaa.

”Metsähallituksen kunnostusraha on suunnattu nimenomaan määrätynlaisille vesistöille, eli emme puhu Oulunjoesta vaan korkeintaan sen latvaosista ja muista erämaisista kalavesistä.”

Kalankasvatusvelvoitteiden tuloksista on ristiriitaista tietoa, eikä poikas- ja kutuistutuksilla voi koskaan korvata luonnollisia vaelluskalakantoja.

”Rahan määrä pitäisi moninkertaistaa, rakennettujen voimalaitosten luonnonmukaiset ohitusuomat maksavat miljoonia”, Honkala päättää.

Lähteet:

KALEVA

MTV UUTISET

ILTASANOMAT

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*