Merkkituotteiden second hand on raikas uutuus Oulun muotikentällä

Vau Second hand avasi ovensa elokuun loppupuolella. Kuva: Nelli Salomäki

Helsingissä on jo pidempään toiminut merkkituotteiden myyntiin erikoistuneita second hand -myymälöitä, mutta nyt ilmiö on alkanut levitä myös Suomen pohjoisempiin osiin. Kierrätettyjä vaatteita ja asusteita myyvät second hand -myymälät ovat jo vanhoja tuttavuuksia oululaiselle shoppailijalle, mutta nimenomaan merkkituotteisiin keskittynyt konsepti on uusi tuulahdus Oulun muotikentällä.

Elokuun loppupuolella ovensa avannut Vau Second Hand -myymälä on uusin esimerkki uudesta ilmiöstä. Kirkkokadulle rantautuneen myymälän yrittäjänä toimiva Karoliina Pietilä on lapsesta saakka nauttinut kirpputoreilla kiertämisestä, mutta on aina kokenut, että miljöön ja asetteluiden pitäisi olla siistimpiä ja houkuttelevampia.

Vau Second Hand panostaa esillepanoihin. Kuva: Nelli Salomäki.

”Kun ajatustani vastaavia myymälöitä alkoi avautua Helsinkiin, minulle realisoitui, että tällainen voisi olla mahdollista”, pitkäaikaisen haaveensa toteuttanut yrittäjä muistelee.

Kierrätettyjä vaatteita myytäessä valikoima vaihtuu jatkuvasti

Kierrätyskulttuuri on kasvava trendi myös muotialalla. Paljon second hand -muotia itsekin suosiva Pietilä arvostaa kierrätettyjen vaatteiden ja asusteiden ostossa etenkin sitä, että joukkoon mahtuu monenlaisia helmiä, koska valikoima vaihtuu jatkuvasti, toisin kuin uuden tavaran myymälöissä.

Yrittäjänä toimiva Karoliina Pietilä suosii myös itse second hand -muotia. Kuva: Nelli Salomäki.

Tuoreen yrittäjän mukaan liikkeen vastaanotto on ollut hyvä, asiakkaita on riittänyt ja kaikki on sujunut jopa odotettua paremmin. Ostoksia tekevien asiakkaiden lisäksi kierrätystuotteita myyvän yrityksen täytyy tavoittaa myös tuotteitaan myyvät asiakkaat. Pietilän onneksi sekä ostajia että myyjiä on löytynyt mukavasti.

”Eniten myydään erilaisia yläosia, kuten paitoja ja neuleita. Rekissä myytävät tuotteet vaihtuvat tiuhaan tahtiin, ja siksi ostoksilla kannattaa käydä useamminkin”, hyväntuulinen Pietilä muistuttaa.

Etenkin rekeissä esillä olevien tuotteiden menekki on suurta. Kuva: Nelli Salomäki.

Miten määritellään merkkituote?

Kun kyseessä on merkkituotteiden myyntiin erikoistunut myymälä, herää kysymys, mihin raja sitten vedetään. Mikä kelpaa myyntiin ja mikä ei?

”Hyväksyttäviä merkkejä on niin järjetön määrä, että niitä on mahdoton kaikkia listata. Tärkein sääntö on, että meillä ei niin sanottua pikamuotia myydä lainkaan. Pyrimme valitsemaan valikoimaan vain laadukkaita tuotteita tunnetuilta brändeiltä ja suunnittelijoilta”, Helsinki Design Schoolissa muotimarkkinointia opiskellut yrittäjä selventää.

Vau Second Hand -myymälässä ei pikamuotia ole tarjolla. Kuva: Nelli Salomäki.

Vau Second Hand ostaa tuotteet myyjältä kokonaan tai sopii myyjän kanssa tapauskohtaisesti maksettavasta provisiosta. Tarvittaessa myytävät vaatteet voidaan jopa noutaa, mikäli ne sijaitsevat Oulun talousalueella. Myymälä vastaa tuotteiden ehostamisesta ja esillepanosta, mutta korjaustöitä ei tarjota, joten myyntiin kelpaavat ainoastaan ehjät vaatteet ja asusteet. Jatkossa vaateliike aikoo laajentaa toimintaansa jatkossa myös verkkokaupan puolelle.

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*