HS: Julkisen sanan neuvosto on julkaissut kannanottonsa liittyen HS:n toimittajien tulevaan oikeudenkäyntiin

Kuva: Pixabay

Julkisen sanan neuvosto (JSN) on ottanut kantaa tapaukseen, jossa kolmea Helsingin Sanomien toimittajaa vastaan on nostettu syytteet turvallisuussalaisuuden paljastamisesta ja turvallisuussalaisuuden paljastamisen yrityksestä. Toimittajien syytteet liittyvät vuonna 2017 julkaistuun juttuun, jossa käsiteltiin Puolustusvoimien Viestikoekeskusta sekä erityisesti sotilastiedustelua ja maanpuolustusta.

JSN vaatii oikeudenkäyntiä mahdollisimman avoimeksi, jotta selviäisi, millä edellytyksillä salaiseksi merkityn viranomaistiedon julkaiseminen on olisi rangaistavaa. Julkisen sanan neuvosto on huolissaan oikeudenkäynnin seurauksista, sillä se voi vaikuttaa ”sananvapauden rajoittamiseen sellaisilla perusteilla, jotka jäävät osin salaisiksi”.

Apulaisvaltakunnansyyttäjän Jukka Rappen mukaan oikeudenkäynti tulee olemaan osittain salainen tapauksen luonteen vuoksi.

Neuvoston mukaan turvallisuussalaisuuden paljastamisen yritys on poikkeuksellinen syyte sananvapausoikeudenkäynnissä. Kannanotossa pelätään, että pahimmillaan poikkeukselliset tapaukset voivat johtaa itsesensuuriin.

”On oltava erityisen avoin niistä perusteista, joiden nojalla pelkkä jutun julkaisemisen harkitseminen tai juttukuntoon saattaminen voisi olla rangaistavaa ilman, että juttua julkaistaan”, JSN kertoo tiedotteessaan.

JSN:n tiedotteen mukaan neuvosto ei ota kantaa syytteisiin tai pyri vaikuttamaan oikeudenkäynnin lopputulokseen.

HS: Julkisen sanan neuvosto HS:n toimittajien tulevasta oikeuden­käynnistä: ”Saattaa johtaa sananvapauden rajoittamiseen perustein, jotka osin jäävät salaisiksi”

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*