Ensi viikonloppuna järjestettävät Lumo-valofestivaalit laajenevat ensimmäistä kertaa kouluihin ja päiväkoteihin. Myllyojan koulu, Laanilan koulu, Oulujoen koulu sekä Hintan päiväkoti ja koulu ovat järjestäneet oheistapahtuman valofestivaalien ajaksi.
“Meillä on paljon yhteistyötä Hintan koulun kanssa. Joka vuosi meillä on yksi yhteinen teema ja tänä vuonna se on energia. Tästä saimme yhdessä idean koulujen kanssa, että voisimme liittää Lumo-valofestivaalit mukaan”, kertoo Hintan päiväkodin johtaja Eeva-Liisa Vilmi.
Kouluissa ja päiväkodeissa on tehty opettajien johdolla valohimmeleitä, jotka valaistaan festivaaliviikonloppuna. Valohimmelit palavat aina jouluun saakka.
Päiväkodin pihalla on festivaaliviikonloppuna Lumopolku
Hintan päiväkodin lapset ovat lisäksi tehneet energiateemaan liittyen eri teoksia. Myös nämä valaistaan festivaalien aikaan. Mukana on muun muassa avaruuteen, vedenalaiseen elämään ja hyönteisiin liittyvää taidetta.
“Lasten teokset ovat nähtävissä ikkunoissa. Päiväkodin ulkopuolella kulkee polku, josta lasten taidetta voi ihastella.”
Lapset ovat pitäneet projektista. He toivovat, että tulevina vuosina sama voisi toistua.
“Meidän ryhmämme teemana oli vedenalainen elämä. Teimme kolme eri teosta, joista suosikki valittiin äänestyksellä. Äänestyksen voitti Megalodon. Keksimme kaikille kolmelle kuvalle oman tarinan”, avaavat Okko Simula ja Vieno Tuikka.
Megalodon oli lasten suosikki. Kuva: Oskari Juntunen
Yksi teemoista oli avaruus.
“Projekti oli mielenkiintoinen. Minun ryhmässäni teimme muun muassa tähtiä sekä planeettoja. Käytimme töiden tekoon glitterliimaa, höyheniä ja cocktailtikkuja”, pohtii Riina.
Muun muassa aurinko ja maapallo löytyvät päiväkodin ikkunoista tulevana viikonloppuna. Kuva: Oskari Juntunen
Valohimmeleiden ja valaistujen teoksien lisäksi päiväkodin esikoululaiset ovat päässeet suunnittelemaan Lumokorun. Korut tulevat myyntiin tapahtumaan.
Hintan koulun ulkoseinään valaistaan valotaideteos, joka paljastetaan Lumon aikaan. Se on toteutettu yhteistyössä Oulun Energian kanssa.
“Teos, joka sisältää koululaisten suunnittelemia vaihtelevia kuvioita valaistaan Vaalantielle päin. Koulun katolle asennetaan aurinkopaneelit, jotka tuottavat sen tarvitseman sähkön”, kertoo Vilmi.
Lumo-festivaalien tulevaisuus näyttää valoisalta
Himmelipolku saa kannatusta myös Lumo-festivaalien järjestäjiltä. Tapahtumapäällikkö Jarkko Halunen kertoo, että erilaisten yhteisöjen ja ryhmien osallistumista omilla tavoillaan on toivottu.
Lumo-valofestivaalit on järjestetty vuodesta 2013 lähtien. Halusen mukaan festivaalin nopea suosion kasvu tapahtui vuosina 2017 ja 2018.
“Suosio perustuu uskoakseni siihen, että ihmiset kaipaavat piristystä syksyynsä. Valotaiteella saadaan luotua yllätyksiä kaupunkiympäristöön ja se kiehtoo ihmisiä”, Halunen kertoo.
Oululaista osaamista on tapahtumassa nähtävillä paljon. Keskustaan ja Hupisaarille sijoittuvalla teosreitillä sijaitsevasta 20 teoksesta yli puolessa on mukana paikalliset tekijät.
“Kaikki teokset ovat omalla tavallaan erityisiä, mutta toki isot julkisivuprojisoinnit Näkymä ja Natural Balance tulevat olemaan vaikuttavia. Otto Karhin puistoon sijoitettava Taikakone kiehtoo varmasti erityisesti lapsiperheitä. Myös Oamk:n opiskelijoiden Keko-teokselta on syytä odottaa paljon edellisten vuosien laadukkaiden toteutusten perusteella. “
Lumo-valofestivaalit sisältävät tänä vuonna paljon muutakin oheistoimintaa. Muun muassa monista Oulun alueelta löytyvistä kahviloista ja ravintoloista on mahdollista festivaalin ajan löytää Lumo-Menu.
Tapahtuman tulevaisuus näyttää valoisalta. Suurimmat muutokset liittyvät vuoteen 2026, kun Oulu on Euroopan kulttuuripääkaupunki.
“Silloin tavoitteena on luoda ikään kuin uusi versio Lumosta. Emme vielä itsekkään tiedä ihan tarkkaan, mitä se tulee sisältämään, mutta festivaalikokonaisuus laajenee niin sisällöllisesti, kuin ajallisestikin”, Halunen päättää.
Kommentoi