Lukukoirat ja kirjavinkkaus kannustavat lapsia lukemaan

Lasten lukemisen huononeminen huolettaa monia. (Kuvituskuva: Pixabay.com)

Lasten lukemisen vähentyminen huolestuttaa niin opettajia kuin vanhempiakin. Ella-kirjojen kirjoittajaa Timo Parvelaa pelottaa erityisesti lasten lukutaidon rapautuminen teknologian täyttämässä maailmassa.

”Kaikki indikaattorit näyttävät, että jotain isoa on tapahtumassa. Kirjojen myynti on laskenut monta vuotta peräkkäin, ja erään tutkimuksen mukaan vain kaksi prosenttia pojista piti lukuharrastusta miellyttävänä tai tärkeänä”, Parvela harmitteli Länsiväylän uutisissa.

Kirjojen myynti laskikin 2016 vuoden aikana euromääräisesti kolme prosenttia edellisvuodesta Kirjakauppaliiton ja Suomen kustannusyhdistyksen mukaan. Ainut valopilkku oli uusin Harry Potter –kirja, jota myytiin lähes 100 000 kappaletta.

Kirjavinkkaus innostaa lapsia lukemaan

Oulun kaupunginkirjasto tekee tiivistä yhteistyötä koulujen kanssa muun muassa kirjavinkkausten ja kirjastovierailujen kautta. Lasten ja nuorten osaston kirjastonhoitaja Anne Alarton mukaan olisi erityisen tärkeää houkutella lukemisen pariin niitä lapsia, joidenka perheet eivät käy kirjastossa.

”Kirjavinkkaus saa lapset kiinnostumaan lukemisesta. Hyviä tietokirjoja esimerkiksi teknologiasta voisi olla enemmän, sillä erityisesti pojat saattaisivat innostua niistä”, Alarto kertoo.

Lasten ja nuorten kirjojen lainaaminen on Alarton mukaan jopa vähän nousussa Oulun kaupunginkirjastossa koulujen kanssa tehdyn yhteistyön myötä.

Oulun kaupunginkirjastolla pääsee lukemaan koiralle

Lukivaikeuksista kärsiville alakoululaisille Oulun kaupunginkirjasto on tarjonnut syksystä 2014 lähtien lukukoiratoimintaa. Suomen Karva-Kaverit yhdistyksen kautta tehtävään koulutetut koirat käyvät kirjastossa kerran kuussa kuuntelemassa lasten lukemista.

”Ideana on auttaa lasta, jolla on lukivaikeus tai pelko ääneen lukemisesta”, Alarto kertoo. Lapsi saa lukea rauhassa, sillä koira ei keskeytä, korjaa tai arvostele. Koiran läsnäolo rentouttaa ja lisää mielihyvähormonien määrää, jolloin lapsi saattaa innostua enemmän lukemisesta.

Lukukoirien luona on käynyt vähintään neljä lasta joka kerralla. Suunnilleen tunnin pituisen vierailun aikana koiralle pääsee lukemaan kuusi lasta jokainen vartin ajan. Useimmiten lapset ovat olleet 7–10 -vuotiaita.

”Lapsi valitsee itse kirjan, jota lukee lukukoiralle”, Alarto kertoo. Kirjaksi käy vaikkapa satu- tai tietokirja.

 

Lukukoiralle voi varata ajan Oulun kaupunginkirjastolle joko osoitteesta lastenosasto.kirjasto(at)ouka.fi tai p. 08 558 473 42.

Myös Koskelan kirjastolla on lukukoiratoimintaa.

 

Lähteet:

Länsiväylä: Lukekaa lapsille iIltasatu – lastenkirjailija huolestui lukutaidon rapautumisesta

Helsingin Sanomat: Kirjamyynti jatkoi viime vuonna hiipumistaan – Harry Potter oli yksittäinen helmi

www.ouka.fi/oulu/kirjasto/lukukoira

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*