Linja-autossa ei ole tunnelmaa

Odotan linja-autoa pysäkillä. Luulin, että minulla on kiire, mutta bussi on myöhässä. Kymmenen minuutin odottelun jälkeen bussi saapuu paikalle. Kuski kertoo, että bussin epäiltiin vuotavan, mutta että sillä mennään nyt kuitenkin tämä matka, eikä ole syytä huoleen. Kuulostaa lohdulliselta.

Viivästymisestä huolimatta tunnelma bussissa on rauhallinen ja todella hiljainen. Bussi on puolityhjä, mutta jokainen penkkirivi on kuitenkin täytetty, sillä kaikki istuvat yksinään. Useat ovat täyttäneet vieressään olevan tyhjän paikan repullaan tai laukullaan luultavasti osoittaakseen, etteivät halua siihen ketään istumaan.

Löydän takaa vielä yhden tyhjän penkkirivin, jolle istuudun. Minäkään en halua istua tuntemattomien vieressä. Ihmiset ovat hiljaa ja keskittyvät täysin omiin juttuihinsa. Useilla on kuulokkeet korvillaan.

Alakouluikäinen poika astuu bussiin sisään. Jostain syystä hänen bussikorttinsa ei toimi ensimmäisellä yrityksellä ja hän vaikuttaa hieman hätääntyneeltä. Muutaman kokeilukerran jälkeen kortin lukija ääntää hyväksymisen merkiksi ja poika pääsee helpottuneena istumaan.

Matkan hiljaisuus rikkoutuu, kun kyytiin nousee kolme alakouluikäistä tyttöä. Heidän iloinen juttelunsa piristää muuten niin pimeää ja väsynyttä tunnelmaa. He nousevat kuitenkin pian pois ja hiljaisuus laskeutuu jälleen.

Älypuhelimet korvaavat keskustelun

Bussi alkaa täyttyä, kun joukko nuoria nousee kyytiin. Jostain syystä bussin takaosa vaikuttaa olevan etuosaa suositumpi, sillä se täyttyy huomattavasti nopeammin. Toisin kuin alakouluikäiset lapset, nuoret eivät keskustele keskenään, vaan he keskittyvät tutkimaan älypuhelimiaan. Keskustelua käydään vain välillä, kun puhelimesta löytyy jotain mielenkiintoista näytettävää.

Bussimatkaan tulee eloa, kun lisää nuoria nousee kyytiin ja he suuntaavat takaosaan vaihtamaan kuulumisia toistensa kanssa.  Myös puhelimiaan tuijottavat nuoret heräävät keskustelemaan.

Penkkirivit ovat loppumatkasta jo melko täynnä. Yksittäisiä tyhjiä paikkoja löytyy takaosasta vielä useita, mutta kyytiin nousevat päättävät kuitenkin jäädä seisomaan käytävälle. Kyytiin nousee lisää ihmisiä ja käytävä täyttyy nopeasti.

Takana olisi edelleen tyhjiä paikkoja, mutta jostain syystä niitä ei joko huomata tai niille ei haluta istua. Kuulen nuorten ihmettelevän tätä. ”Vain Suomi-jutut”, yksi heistä toteaa.

Keskustan kohdalla bussi tyhjenee ja käytävällä seisovat pääsevät vihdoin istumaan. Loppumatkan on rauhallista.

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*