Laanilan uraa uurtavalle biokaasulaitokselle tukea lähes 8 miljoonaa euroa – Gasum ja Oulun energia yhteistyössä

Biokaasua voidaan hyödyntää esimerkiksi raskaan liikenteen polttoaineena. Kuva: pixabay

Työ- ja elinkeinoministeriö myönsi tiistaina 7,9 miljoonan euron energiatuen Gasumin ja Oulun energian Laanilaan suunnitteilla olevaan biokaasulaitokseen. Asiasta uutisoi Yle.

”Pidän biokaasulaitoksen suunnitelman toteutumista hyvin mahdollisena. Energiatuki oli positiivinen etappi, ja nyt odotellaan ympäristölupien saantia ensi vuoden puolella. Suunnitelmat on viety pitkälle”, Oulun energian liiketoimintajohtaja Pertti Vanhala kertoo Vinkka Newsille.

Kotitalousjätteestä biopolttoaineeksi

Kotitalouksien 130 000 kilon vuotuisesta sekajätemäärästä eroteltaisiin noin 45 000 kiloa biojätettä ekovoimalaitoksella. Gasum vastaisi biojätteen prosessoinnista ja polttoaineeksi jalostamisesta.

Laitos tuottaisi biokaasua sekajätteen biohajoavasta jakeesta 42 gigawattituntia vuodessa, ja jalostaisi tästä nesteytettyä biokaasua liikenteen käyttöön 60 gigawattituntia vuodessa. Biokaasun määrä sisältää myös Gasumin toisesta laitoksesta peräisin olevan kaasun.

Työllistävää vaikutusta ei hankkeella juuri tule olemaan. Laanilan ekovoimalaitoksen olemassa oleva henkilöstö vastaisi uudesta laitoksesta. Biojätteen mädättämöön tarvittaisiin mahdollisesti muutama uusi työläinen, toteaa Vanhala.

Ensimmäinen laatuaan

”Erityisesti kotitalouksien sekajätteen joukkoon päätyy huomattava määrä biohajoavaa jätettä. Käsittelyprosessissa varaudutaan mahdollisuuteen ottaa talteen myös muita materiaaleja ennen polttoa. Tämä mahdollistaa kierrätysmateriaalien hyödyntämisen ja edistää kiertotaloutta”, Vanhala kertoo yrityksen tiedotteessa.

Biokaasulaitos olisi toteutuessaan ensimmäinen laatuaan, jossa käytettäisiin kotitalouksien sekajätteen seassa olevaa biohajoavaa materiaalia.

Työ- ja elinkeinoministeriön tuki biokaasulaitokselle on osa 33,2 miljoonan euron investointitukea uusiutuvaan energiaan. Tuki on hankkeille, jotka tarjoavat uusia energiamuotoja vuoteen 2030 tähtäävien kansallisten ja EU-päästötavoitteiden saavuttamiseksi.

Lähteet:

Työ- ja elinkeinoministeriö: tiedote

Oulun energia: tiedote

Yle uutiset: Oulun biokaasulaitokselle tukea liki 8 miljoonaa euroa – investointipäätöstä odotetaan talven aikana

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*