Kouluturvallisuudessa eroja kaupunkien välillä – Oulussa tyttöjen väkivaltarikokset lisääntyneet

Rikokset vaikuttavat kouluturvallisuuteen. Kuva: Pexels

Kouluissa esiintyvässä rikollisuudessa on havaittu merkittäviä eroja eri paikkakuntien välillä selviää Itä-Suomen yliopiston tekemästä tutkimuksesta. Oulun kouluissakin esiintyy säännöllisesti rikollisuutta. Rikollisuus kouluissa vaikuttaa negatiivisesti kouluturvallisuuteen.

Kouluissa tehdyt rikokset voivat olla pahoinpitelyjä, varkauksia ja vahingontekoja. Myös kunnianloukkaus on yleinen ilmiö, jota esiintyy esimerkiksi videoiden sekä kuvien luvattomana ottamisena ja jakamisena. Koulukiusaaminen lisää rikosilmoitusten määrää kouluissa. Osittain vanhemmat saattavat itse tehdä rikosilmoituksia koulussa tapahtuneesta kiusaamisesta. 

Oulussa kouluissa tapahtuvien rikosten tekijät ovat yleisimmin 14–15-vuotiaita. Pahoinpitelyissä epäillyt ovat pääosin poikia. Tyttöjen tekemät rikokset painottuvat enemmän sanalliseen ja netissä tapahtuvaan kiusaamiseen. Tällöin kyseessä on kunnianloukkaus. Myös nuorien tyttöjen tekemät pahoinpitelyt ovat lisääntyneet viime vuosina. 

“Koulukohtaisia eroja on, mutta ei mielellään osoiteta sormella tiettyä kaupunginosaa. Koulut eivät edes aina välttämättä ilmoita kaikista vahingonteoista”, kertoo Oulun poliisilaitoksen viestintäpäällikkö Tero Väyrynen.

Vastuu ensisijaisesti vanhemmilla

Itä-Suomen yliopiston tuore tutkimus vertailee kaupunkien välisiä eroja koulussa tapahtuvan rikollisuuden kannalta. Tutkimuksessa käy ilmi, että loppusyksyisin rikollisuus lisääntyy kouluissa. Oulussa esiintyy sama ilmiö vahingontekojen osalta. 

“Syksyllä on hämärää ja pimeää, joten silloin on helpompi tehdä esimerkiksi sotkemista”, kertoo Väyrynen.

Tutkimus ei ole toistaiseksi löytänyt syitä, miksi alueellisia eroja kouluissa tapahtuvassa rikollisuudessa löytyy niin paljon. Tutkijoilla on kuitenkin halua jatkaa tilanteen seuraamista, jotta erot eivät kasva liian suuriksi.  

Väyrynen haluaa muistuttaa, että vanhemmilla on ensisijainen kasvatusvastuu lapsista ja nuorista. Vastuuta ei voi täysin ulkoistaa yhteiskunnalle, viranomaisille tai koululle. Nykyään poliiseilla on myös oikeus ottaa kiinni alle 15-vuotias rikoksesta epäilty, jos kyseessä on vakava rikos ja kiinniotolle on riittävän painavat perusteet.  

Lähteet:

Yle: Poliisia tarvitaan kouluissa etenkin tiistaisin ja kello 12 – turvallisuus vaihtelee rajusti kunnittain, katso tilasto

Edilex: Vahingontekoja ja väkivaltaa – analyysi rikollisuuden ajallisesta ja alueellisesta vaihtelusta suomalaisissa oppilaitoksissa

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*