Yleisen arvonlisäveron nosto 24 prosentista 25,5 prosenttiin on tuonut haasteita pienyrittäjille kuten esimerkiksi tatuoijille. Tämän lisäksi myös inflaatio ja irtisanomiset ovat kurittaneet alan yrittäjiä. Oululaisessa Manala Tattoossa yrittäjinä toimivat Kari Kaunismaa ja Ville Paakkari ovat yhtä mieltä ainakin siitä, että juuri inflaatio ja yleinen pelko maailman tilanteesta ovat vaikuttaneet tatuointiyrityksiin.
Monta syytä asiakaskatoon
Marraskuun viimeisenä torstaina Manala Tattoon kolmesta tatuoijasta kaksi aloittaa työpäivänsä yhdentoista maissa. Ville Paakkari piirtää vapaalla kädellä asiakkaansa käsivarteen luonnosta samalla kun Kari Kaunismaa tulostaa stensiliä omaa asiakastaan varten.
Asiakkaat harkitsevat nykyään tarkemmin, ottavatko tatuoinnin. Kaunismaan mielestä ALV-korotus on osaksi vaikuttanut asiakasmäärään. Paakkari kertoo ALV-korotuksen vaikutuksen olleen hänen yritystoimintaansa vähäinen.
”Itsellä ei ollut paineita nostaa hintoja. Kuukausittaiset ALV-maksut ovat nousseet jonkin verran, mutta en koe, että 1,5 % takia pitäisi nostaa hintoja viidelläkympillä. Se menisi jo ahneudeksi”, Paakkari pohtii.
Suurimmiksi syiksi sekä Kaunismaa että Paakkari nimeävät ihmisten yleisen pelon maailman tilanteesta.
”Inflaatio on menossa myös muilla aloilla”, Kaunismaa sanoo.
Paakkari pohtii asiakkaiden käyttäytymiseen vaikuttavan ALV-korotusta enemmän muun muassa konkurssit sekä uhkakuvat hallituksen päätöksistä.
”Monille tulee yllätyksenä, että hinta koostuu myös taustatyöstä”
Ihmiset ovat tottuneet tiettyyn hintatasoon. Kari Kaunismaan mukaan ihmiset eivät tajua, että yrittäjän tulot ovat pienemmät, jos hintoja ei nosteta.
”Hinnat nousevat meistä riippumattomista syistä. Materiaalikustannukset nousevat, joten hintoja on siksikin nostettava. Myös pari vuotta sitten voimaan astunut REACH-asetus vaikutti heti: kaikki värit piti uusia, mikä tarkoitti kertaheitolla isoa summaa maksettavaksi”, Kaunismaa manaa.
Monesti ihmiset mutisevat tatuointien olevan kalliita. Kaunismaa muistuttaa tatuointien olevan kuitenkin puhdasta käsityötä.
”Ihmisillä ei ole käsitystä, kuinka paljon taustatyötä pitää tehdä, ja kuinka paljon palvelun tuottaminen vaatii”, Kaunismaa kertoo ja jatkaa: ”Monille tulee yllätyksenä, että hinta koostuu myös taustatyöstä.”
Uusia asiakkaita ei tule samoin kuin ennen, ja esimerkiksi opiskelijat ovat harventuneet asiakaskunnasta. Kummallakin yrittäjällä on omat vakiasiakkaansa, mutta moni heistä on todennut viime aikoina rahojen olevan tiukassa.
Maksukyvyn heikentyessä myös perumisia ja ajansiirtoja tulee useammin kuin aiemmin.
”Ihmiset eivät tajua, että viime tingassa peruessa tilalle ei välttämättä saada uutta asiakasta. Tällöin tuloksena on nollapäivä”, Kaunismaa sanoo.
Hänellä on varausmaksu käytössä siltä varalta, että asiakas ei saavu varatulle ajalle. Maksu ei kuitenkaan kata kaikkia kuluja.
Kommentoi