Korona jätti suuren jäljen liikuntamääriin, mutta erityisesti ikäihmiset ovat siitä kärsineet. Vanhusten on ollut hankalampaa palata takaisin liikunnan pariin kuin muilla ikäryhmillä. Yli 65-vuotiaiden liikkumisen suosituksiin kuuluu muun muassa kevyt liikkuminen useasti päivässä sekä sydämen sykettä kohottavaa liikuntaa kaksi ja puolituntia viikossa. Lisäksi lihasvoimaa, tasapainoa ja notkeutta tulisi harjoittaa ainakin kaksi kertaa viikossa. Esimerkiksi Helsingissä suositukset täyttyvät vain 25 prosentilla ikäihmisistä.
Tilanne pahenee Oulussa jälleen
Oulussa yli 65-vuotiaiden liikunnanohjaajana toimivan Anu Palokankaan mukaan epidemian jälkeen harrastajamäärät eivät ole missään vaiheessa palanneet normaaleiksi.
”Selkeästi olen huomannut, että monet ikäihmiset ovat jääneet kotiin epidemian jäljiltä. Paljon on myös sellaisia, jotka ovat tänä vuonna saapuneet liikkumaan ja samalla kertoneet, että heillä on monen vuoden tauko urheilusta koronan takia”, Palokangas kertoo.
Palokangas avaa, että nykyinen aalto näkyy taas suuresti liikuntaryhmissä. Monet jättävät tulematta paikalle ja paikallaolijoista useat käyttävät kasvomaskia.
Ikäihmisten liikunnasta yritetään tehdä mahdollisimman yksinkertaista osallistua.
”Talven tullessa sisäliikunta yleistyy selkeästi. Ikäihmisille tarjotaan mahdollisuus saapua liikuntapaikalle bussilla riippumatta vuodenajasta.”
Ulkoliikunta mahdollistaa liikkumisen epidemia-aikaan
Ulkoliikunta on hyvä vaihtoehto miettien koronaa. Talvisin Suomesta löytyy useita eri vaihtoehtoja ulkoliikunnalle, joissa ei ole suurta riskiä altistua epidemialle.
Ikäihmiset Tuula ja Pentti Alatalo liikkuvat monin eri tavoin ulkona vuodenajasta riippumatta.
“Olemme jo nuoresta saakka ymmärtäneet, että liikkuminen on kaiken perusta. Se määrittää sinun kokonaisvaltaisen hyvinvointisi ja sitä kautta jaksamisesi ylipäätään”, pari kertoo.
Koronan alettua Alatalot pitivät liikunnan mukana arjessa.
“Pidämme erityisesti sauvakävelystä ja hiihdosta. Niiden kautta pystyimme liikkumaan myös pahimpaan epidemia-aikaan.”
Hiihto on Alatalojen yhteinen harrastus. Kuva: Oskari Juntunen
Myös henkinen hyvinvointi kärsii
Epidemialla oli kuitenkin vaikutusta myös Alatalojen liikuntaan.
“Epidemian alettua kuntosalien kiinni laittaminen oli ikävää. Olin tottunut käymään salilla aina aamuisin samaan aikaan tuttujen ihmisten kanssa. Koronan vuoksi en saanut samaa sosiaalista kontaktia muiden kuntosaliharrastajien kanssa, joten henkisesti aika oli rankempaa”, Tuula Alatalo kertoo.
Fyysisen kunnon lisäksi epidemian takia täytyy olla huolissaan siis myös ikäihmisten henkisestä hyvinvoinnista.
Myös Palosaari on havainnut saman yhteyden.
“Liikunta on monelle vanhukselle henkireikä. Erityisesti vesivoimistelussa olen huomannut, kuinka ikäihmiset nauttivat toistensa seurasta. Useasti keskustelut jatkuvatkin vielä saunanlauteilla. Tämän jääminen kokonaan pois vaikuttaa varmasti liian useiden vanhusten mielentilaan”, Palokangas päättää.
Lähteet:
UKK-instituutti Liikkumisen suositus yli 65-vuotiaille
www.Suomenmaa.fi THL: Korona-aalto ollut iäkkäiden parissa voimakkaampi kuin kertaakaan aiemmin
www.hel.fi Ikäihmiset liikkeelle
Kommentoi