Kestävä Kaijonharju -hanke toisi elinvoimaa keskukseen

Kaijonharjun keskusta. Vanhan R-kioskin paikalla on tyhjää toimitilaa. Kuva: Veeti Kotajärvi

Oulun Kaijonharjuun on alkamassa Kestävä Kaijonharju -hanke, jonka tarkoituksena on tuoda elinvoimaa Kaijonharjun alueelle. Alueen elinvoiman kannalta tärkeimpänä kaavahankkeena on Kaijonharjun keskuksen uudistaminen.

”Kestävä Kaijonharju -hankkeen rahoituksella rakennetaan virkistys- ja kuntoreittejä järvien rannoille sekä elävöitetään keskusta esimerkiksi uudella tapahtumapaikalla ja viljelylaatikolla. Lisäksi alueen asukkaat osallistetaan kaupunginosan suunniteluun,” mainitsee Oulun kaupungin asumisen asiantuntija Mikko Autio.

Kaijonharjulla on ollut oululaisten keskuudessa ns. huono maine. Aution mukaan kaupunginosan uudistamisella pyritään myös alueen imagon ja maineen parantamiseen. Alueen täydennysrakentamisella, viihtyisyyden parantamisella ja uusilla asumisvaihtoehdoilla saa houkuteltua alueelle uusia asukkaita.

”Oikeastaan kaikilla lähiökaupunginosilla on huono maine, niin meillä Oulussa kuin Suomen muissakin kaupungeissa. Maineella ja mielikuvilla on suuri vaikutus ihmisten asuinpaikan valintaan, ja lisäksi maine istuu hyvin tiukassa ihmisten mielissä.”

Kaijonharjussa useat palvelut ovat lopettaneet toimintansa kokonaan tai muuttaneet muille paikoille. Eilen keskiviikkona Kaijonharjussa sijaitseva musiikkibaari Club Laboratorio ilmoitti lopettavansa toimintansa.

”Palvelujen katoaminen ja siirtyminen muualle on monen alueen ongelma. Linnanmaan ja Kaijonharjun alueella Prisman sijainti hajauttaa jonkin verran alueen palvelutarjontaa ja syö Kaijonharjun keskuksen vetovoimaa”, kertoo Autio.

Nykyinen Kaijonharjun keskus ei näytä siltä, että kyseessä olisi vireä opiskelijakaupunginosa, jonka aivan vieressä sijaitsee Oulun yliopiston ja Oulun ammattikorkeakoulun yhteinen kampus.

Grillikioski, joka pysyy

Kaijon kipsa on yksi yrityksistä Kaijonharjussa, joka on pysynyt tyytyväisesti Kaijonharjun liepeillä. Grillikioski aloitti toimintansa vuonna 2009, ja ravintola remontoitiin suurempimuotoisesti pari vuotta sitten.

”Kaijonharjussa yrittämisellä ei ole ollut huonoja puolia. Ainakaan toistaiseksi. Ihmiset ovat hyvin naapurihenkisiä ja vaikka ravintolassa ei ostaisikaan mitään, niin saattaa tutut asiakkaat käydä ihan vaan tervehtimässä työntekijöitä. Kaijonharju on kasvava alue ja laajenee joka suuntaan”, kertoo Kaijon Kipsan yrittäjä Jasko Dzoho.

Dzoho mainitsee, että yritysten toiminnan lopettamisen trendi voisi mahdollisesti johtua Kaijonharjun vuokrien nousemisen takia.

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*