Oululainen jääpallo myötätuulessa

Pakkala-Tiimin väki jääpalloharjoituksissa. Kuva: Harri Holtinkoski

Jääpallon harrastajamäärät ovat Oulussa lievässä nousussa, arvioi Oulun Luistinseuran seurajohtaja Samuli Niskanen.  Junioreita löytyy muuallakin maassa eri seuroissa.

”Meillä on juniorijoukkueita seitsemäntoistavuotiaasta alaspäin joka ikäluokassa. Oulussa on yksi tekojäärata, joka on käytännössä katsoen harjoituskerroissa mitaten täynnä”, Niskanen sanoo.

Seuran jääpallojaoston puheenjohtaja Jukka Jaatinen on myös tyytyväinen.

”Viisi joukkuetta pelaa ikäluokkansa SM-sarjaa ja nuorimpaan P11-ikäluokkaan on kaksikymmentä seuraa ilmoittautunut mukaan”, Jaatinen kertoo.

Harrastajia matalan kynnyksen lajin pariin mahtuu edelleen. Jääpallokoulun toimintaa on tarjolla 6-vuotiaista ylöspäin.

”Iso kenttä mahdollistaa hyvät mahdollisuudet luistelemisen harjoittelemiseen ja laji on kustannuksiltaan pieni”, Niskanen toteaa.

Jääpalloliitolla on visio vuodelle 2020, minkä eteen tehdään niin liitossa kuin seuroissa kovasti töitä. Tavoitteena on parantaa lajin olosuhteita ja saada lajin pariin uusia harrastajia sekä kehittää lajin pelaajapolkua.

Viime vuosien muutokset pohjoisen jääpallossa

Vuosikymmenen alussa jääpallotoiminnasta luopuneen Oulun Palloseuran puute näkyi kahdella tavalla.

”Pelaajia siirtyi tuolloin puolikymmentä meille, mutta vastaavasti perinteiset paikallispelit jäivät pois. Viimeisinäkin vuosina tapaninpäivän perinteinen ottelukin keräsi noin tuhat katsojaa”, hän miettii.

Nykyään jääpalloliigaa pelataan yhdeksän joukkueen kesken. Lajilegenda Niskasen peliuran alkuaikana joukkueita oli pohjoisessa OPS:n lisäksi pohjoisempana Rovaniemellä ja Keminmaassa. Viime vuosina lajin pääsarjasta vetäytyivät kemiläinen Veitsiluodon Vastus sekä Pallo-Veikot Torniosta.

”Tälle kaudelle ottelumääriä on keinotekoisesti nostettu välisarjalla ja OLS pelaa paikallispelit viidensadan kilometrin päässä Porin Narukerää ja 340 kilometrin päässä Jyväskylän Seudun Palloseuraa vastaan”, Niskanen sanoo.

Lajin parhaat pelaavat Ruotsissa

Lajin parhailla pelaajilla on mahdollisuus edetä pelaamaan myös Ruotsiin puoliammattilaisjoukkueisiin.

”Maajoukkuetasolla olevat suomalaispelaajat pärjäävät hyvin Ruotsissa. Siellä voi pelata lajia työn tai opiskelujen ohessa, parhaat venäläiset ja ruotsalaiset pelaajat pelaavat siellä ammattilaisina myös ”, Niskanen sanoo.

Bandyliiga käynnistyi viime viikonloppuna. Oulun Luistinseura kohtasi Raksilan tekojääradalla kaksi kertaa Porin Narukerän. Perjantaina joukkueet pelasivat tasalukemat 4-4 ja lauantaina koitos päättyi oululaisjoukkueen voittoon 4-3. Muut seurat Bandyliigassa ovat Botnia ja HIFK Helsingistä, Lappeenrannan Veiterä, Mikkelin Kampparit, Porvoon Akilles sekä WP-35 Varkaudesta.

Juttua korjattu 24.11. kello 14.11: Virheellinen termi B11 korjattu oikeaksi P11-ikäluokaksi. Kuvatekstin joukkueen nimi muutettu Pakkala-Teamista Pakkala-Tiimiksi 25.11. kello 14.54.

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*