Intiimisti iholla

Black Diamoand Tattoo -studion sisustuksessa on rock-henkeä. Kuva: Johanna Kiviniemi

Siro ja väkevästi tatuoitu Susanna Madelén, 27, on energinen tatuointialan yrittäjä. Hänen ateljeensa on Oulun ydinkeskustassa. Se on siisti ja valoisa, taustalla soi rock ja hevi. Lemmy Kilmister irvistelee yhdessä kuvassa studion seinällä.

”Olen tehnyt tätä nyt viitisen vuotta”, Susanna kertoo samalla, kun hörppii kahvia työtuolissaan.

Alun perin Kyyjärveltä kotoisin oleva Susanna on saapunut Ouluun käytyään kierroksen Kokkolassa. Siellä hän kiinnostui tatuoinneista hengaillessaan tatuoitujen seurassa. Ensimmäinen kuva omalle iholle ilmaantui 16-vuotiaana, ja sen jälkeen hän oli koukussa. Oman yrityksen, Black Diamond Tattoon, hän perusti 2015.

”Äidillä oli tatuointikone, jolla hän harrasteli. Se lisäsi omaakin innostusta”, Susanna muistelee alkuaikoja.

Työn arvostus lapsuuden kodissa on ollut Susannalle kannustimena ryhtyä yrittäjäksi. Hän myöntää, ettei jaksaisi tasaista työtä, josta puuttuu vaihtelu.

Parasta juuri nyt

Tatuoijana toimiminen vaatii luovuutta, sillä usein asiakkaiden tuomista kuvista joutuu tekemään omia versioita. Luovuuden hän kertoo tulevan suvusta: isä on kätevä käsistään ja velipoika on rakentanut veneitä. Kokopäiväinen luovuus vaatii sen, että tietää milloin pitää taukoa.

”Reissaan paljon ulkomailla. Siellä voin irrottautua työstä kokonaan”, Susanna toteaa.

Hänen haaveissaan onkin jonain päivänä tehdä töitä ulkomailla, vaikka Espanjassa. Siellä ihmiset ovat avoimempia ja puheliaampia kuin Oulussa. Susanna tunnustaakin haaveilevansa usein Etelä-Euroopan samettisen pehmeistä, pimeistä illoista, kun talvi alkaa tuntua tunkkaiselta. Talvella kun tulee helposti painettua töitä 5–6 päivää viikossa.

”Olen töissä melkein koko ajan”, Susanna hymähtää.

Yrittäjänä toimiminen antaa vapauden päättää monista asioista eri tavalla kuin työsuhteisilla. Lidlin kassalla työskennelleenä Susanna osaa arvostaa yrittäjyyttä ja sitä, että saa tehdä omaa juttuaan.

Yrittäjästä artistiksi

Alan muutos on näkynyt Susannan yrittäjäuralla. Ala on kasvanut kohisten, joten on tärkeää erottua omalla käden jäljellä. Susanna kuvailee omaa tyyliään naiselliseksi. Tällä hetkellä se tarkoittaa mandala- ja vesivärityylisiä tatuointeja. Se tuo mukanaan erityisesti paljon naisasiakkaita, joita hänellä käy enemmän kuin miehiä. Toisaalta monet miesasiakkaat ovat sanoneet tahtovansa juuri naisen tatuoimaksi.

”Monet asiakkaat ovat vakkareita. He käyvät uudelleen ja uudelleen”, hän kertoo kuvaillessaan tatuoimista luottamukseksi asiakkaan ja tatuoijan välillä.

Tatuoiminen on intiimi tapahtuma, joka vaatii luottamusta puolin ja toisin. Kun on löytänyt hyvän tatuoijan, suhde yleensä säilyy pitkään. Hän ei antaisi kenen tahansa tatuoida itseäänkään. Joskus Susanna miettii, miksi asiakas on valinnut juuri hänet.

Tatuointien suosio on ollut kasvussa koko sen ajan, kun Susanna on toiminut yrittäjänä. Ne ovat arkipäiväistyneet, ja suvaitsevaisuus on kasvanut kysyntää. Toki edelleen on ihmisiä, jotka eivät ymmärrä tatuointien olevan taidetta ja niiden tekijöiden artisteja. Susanna ei itse vielä koe olevansa artisti. Siihen tarvittaisiin kymmenien vuosien kokemus, ja se että saisi aikaa piirtää ja suunnitella omia kuvia.

Susanna Madelén studiossaan Oulun keskustassa. Kuva: Johanna Kiviniemi

Pieni talo tai laskuvarjohyppy

Susanna tahtoisi jonain päivänä laajentaa yritystään, niin että mukana olisi todella hyvä työporukka. Sen vuoksi olisikin tärkeää, että tatuoinneista tulisi yhä yleisempiä, jotta töitä riittäisi.

Kovin suuria haaveita tulevaisuudelle ei kiireisellä yrittäjällä ole. Pieni omakotitalo saattaisi kuulua niihin, kunhan piha olisi sopivan pieni, ettei lumitöitä olisi kovin paljon.

”Laskuvarjohyppy olisi magee”, Susanna huudahtaa lopuksi.

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*