Omalla tyylillä kunnioitetuksi räppäriksi

Kuva: photosbyloasteeze

Sodankylästä lähtöisin oleva ja persoonallisella soundilla räppäävä Joni Stenberg 31, eli Stepa ei pyöri gaalailloissa, eikä häntä tunnisteta kadulla. Hän nauttii kuitenkin räppipiirien kunnioitusta ja on ollut feattaamassa isojen artistien biiseissä. Kun suomiräpin kerma kokoontui JVG:n Mist sä tuut-possebiisissä, oli myös Stepa mukana.

Vuonna 2013 Stenberg muutti Ouluun ja aloitti luokanopettajan opinnot Oulun yliopistossa. Sittemmin opiskelut ovat työllistäneet räppäriä. Hän työskentelee kehitysvammaisten ja kehityshäiriöisten nuorten kanssa ja tekee paljon muutakin päivästä riippuen. Myös ilman vanhempansa menettäneet lapset ja nuorisorikolliset ovat työllistäneet Stenbergiä. Töiden ulkopuolella hän pyrkii liikkumaan paljon, lepäämään, näkemään kavereita ja syömään hyvin. Kysyttäessä elämän tärkeintä asiaa hän vastaa yhdellä sanalla. Terveys.

Hiphop elämäntapana

”Kävelin kadulla ja mietin juttuja..”, jokainen vähänkään räppiä kuunnellut suomalainen lähtee mukaan tähän kertosäkeeseen. Vartissa valmiiksi kirjoitettu Lastenlaulu kuuluu nykyään suomiräpin ikivihreisiin. Kaupallisesti isoksi brändiksi Stepa ei ole kuitenkaan koskaan päätynyt. Ehkä Stenbergin runollinen suhtautuminen musiikkiin on pitänyt musiikin musiikkina ja bisneksen bisneksenä.

”Edelleen musailu ja kaikenlaiset äänet tekevät minusta onnellisen. Niissä sävelissä on jotain, joka saa minut voimaan hyvin.”

Lupsakasta lappilaisesta ei ensimmäisenä tule mieleen isojen kultakorujen kanssa kurkkuäänellä räyhäävää gangstaräppäriä, vaikka ihan ensimmäiset biisit syleilevätkin gangstagenreä. Musiikin tekemisen Stenberg aloitti siksi, koska se on niin hauskaa puuhaa. Huumori ja hauskanpito on myös Stepan levyjen kantava voima. Viimeisin levy, vuonna 2017 julkaistu Henget eroaa vakavuudellaan muusta tuotannosta.

Yleisesti räppäreiden ja hiphopin ystävien ajatellaan olevan pinnallisia ja itseään täynnä olevia kukkoilijoita. Todellisuudessa monet ovat syvällisiä ajattelijoita, jotka haluavat tuntea yhteenkuuluvuuden tunnetta. Stenberginkin kiinnostus hiphop-maailmaan juontuu nuoruuteen.

”Hiphop-aatteen kurinalaisuus ja säännöt kiehtoivat minua nuoruudessa paljon ja ne aatteet toivat samanhenkisiä ihmisiä ympärille”.

Stenberg puhuu kauniisti ja runollisesti, eikä puheissa korostu perinteinen syljeskely paremmuudesta. Tällä hetkellä hänet nuoruudessa vanginneet kurinalaisuus ja säännöt hiphopissa tuntuvat hieman kahlitsevilta. ”Pyrin olemaan mahdollisimman vapaa kaikista säännöistä ja siitä mistä aiheista musiikkia saa tehdä.”

Hiphop on edelleen Stenbergille elämäntapa. Monet ajattelevat hoppareiden elämäntapojen olevan biletystä, kalliita autoja ja tissejä, mutta Stenbergille se on ensisijaisesti ystävyyttä. Se pitää sisällään rauhaa, rakkautta, yhteisöllisyyttä ja hauskanpitoa.

Räppiunelma jo saavutettuna

Jokainen räppinuoruuden elänyt on haaveillut samankaltaisesta elämästä, jota amerikkalaiset räppärit esittelevät musiikkivideoillaan. Sitä makeaa elämää. Jotenkin Stenberg erottuu puheissaan tästä massasta viattomuudellaan ja vaatimattomuudellaan. Kuuta ei ole edes lähdetty hakemaan taivaalta. Nuoruudessa unelmana oli levy, musiikkivideo ja keikkoja. Ne on täytetty jo moneen kertaan, joten hän kokee jo saaneensa elää unelmansa.

Unelman jo saavutettuaan Stenberg pitää tärkeänä sitä, että musiikin tekeminen pysyy hauskanpitona. Hän haluaa vierailla muiden artistien biiseissä, tehdä uusien ihmisten kanssa musaa ja sellaisia asioita, joita ei ole aiemmin tehnyt. ”Tärkeintä on, että on hauskaa ja tulevaisuus selviää myöhemmin.”

Joni Stenberg:

  • 31-vuotias, syntynyt 2. kesäkuuta 1987 Sodankylässä
  • Asuu nykyään Oulussa
  • Taitelijanimet: Stepa, Stepalupa, Lapinläänin Scarface
  • 5 täyspitkää albumia (MC 2008, Made In Sodankylä 2010, Stepa ja Are.. ja naksuvat luupit 2012, Ultramagneettinen 2014, Henget 2017)
  • Isoin hitti Lastenlaulu
Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*