Hurmaava Neliö-Galleria ja Cowsmopolitan

Nämä viehkeät tupsuhännät odottavat kävijöitä heti ovella. Kuva: Petri Uusitalo

Jos matkalainen kulkee läpi tuulen ja pakkasen pienen matkan juna-asemalta viereisille kaduille voi hän löytää jotain ihastuttavaa. Oulussa Asemakadun kupeessa sijaitseva kotoisa Neliö-Galleria on aloittanut toimintansa Raahessa 1985 ja Oulussa se on jo toiminut vuodesta 1991.

Vastassa on galleristi Kirsi Tervo. Hänen galleriassaan kiertää vuosittain tusinan verran vaihtuvia näyttelyitä. Pääasiallisesti esille tuodaan suomalaista nykytaidetta ja varsinkin oululaisten taiteilijoiden tuotantoa.

Vaikka galleria on ollut jo 33 vuotta toiminnassa, Tervo aloitti työnsä galleristina vasta viime syyskuussa.

”Tietyllä tapaa työ on jo tuttua, mutta kaikenlaiset paperihommat ovat tulleet uutena minulle.”

Onneksi edellinen galleristi-pariskunta on kuitenkin auttanut häntä saamaan toimintaan varmuutta ja asennetta.

Cowsmopolitan paimennetaan kaupunkiin

Maalla kasvaneen silmiin tarttuu näyttelystä heti tuttua holstein-lypsykarjaa ja muutama ylämaankarjan edustaja, joita tuttavallisemmin puhutellaan ”karvalehmiksi”. Värikkäät maalaukset ja lehmien lämpimät katseet tarttuvat vierailijaan joka puolelta, mutta näyttely ei ole pelkästään lehmiä täynnä. Mukaan on eksynyt myös tuttavallisia lampaita ja pieni porsaskin.

Päivi Latvalan Cowsmopolitan-näyttely on auki yleisölle 29.11.–21.12. Näyttelyssä pääsee katsomaan hämmästyttävän eläväisiä ja tunnelmallisia maalauksia maatilojen eläimistä.

Latvala on niittänyt kuuluisuutta jo 1990-luvulta asti ja maalaukset ovat päätyneet ympäri maailmaa pohjoismaista myös kaukaiselle Amerikan mantereelle.

Tervo kertoo Latvalan olevan itse tilaton, mutta hän rakastaa silti maatilan eläimiä ja hänelle voi lähettää omista eläimistään valokuvia. Näistä Päivi pystyy työstämään jokaiselle tilaustyönä omasta Mansikista tai saparohännästä kuvia. Useimmiten hänen töitään hankitaan lahjaksi erilaisiin firmoihin ja tapahtumiin. Hänen töitään löytyy myös monien kulttuurivaikuttajien kokoelmista.

Tervo johdattaa minut alakertaan ”showroomiin”, jossa pääsemme näkemään myös hänen omaa väririkasta työsarkaansa. Alhaalla löytyy myös muiden taiteilijoiden töitä, joista allekirjoittanut tunnisti ainakin Juhani Palmun perinteisen aittamaalauksen.

Neliö-Gallerian alakerta on hieman hämyinen ja pelottava paikka, sillä alhaalta kuuluu kummallisia koputuksia, vaikka siellä ketään ei ole. Tervo kuitenkin väittää, että Neliö-Galleriassa ei kummittele. Minua väite jäi hieman epäilyttämään.

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*