Fab Lab -joulupajalla voi tehdä taikoja

Fab Labin joulupajalla voi askarrella komeita koristeita.

Saavun Oulun yliopistolle. Täällä jossain pitäisi olla joulupaja. En tuhlaa aikaani ihmettelyyn, vaan kysyn rohkeasti neuvoa. Tarkkaa sijaintia en saa selville, mutta onneksi pajalle on hyvät opasteet. Lukuisien portaiden ja avattujen ovien jälkeen saavun viimein pajalle.

Saavuttuani Fab Labiin käy siellä melkoinen kuhina. Työpisteillä häärii suuri joukko ihmisiä mitä ihmeellisimmissä askareissa. Ainoastaan tonttulakkien puute paljastaa, ettei kyseessä ole joulupukin paja. Tosin yksi lakki pöydällä näkyy lojuvan.

Perehdyn Fab Labin koordinaattorin Dorina Rajasen johdolla laserleikkuriin. Leikkuri tekee uskomattoman tarkkoja koristeita. Toisin kuin luonnossa, leikkurin tekemät lumihiutaleet eivät ole uniikkeja.

Laserleikkuri oli näyttävää seurattavaa.

Mielikuvitusta saa käyttää

Mieluisen mallin voi valita useista vaihtoehdoista, ja niitä voi suunnitella myös itse. Ainoastaan mielikuvitus on rajana. Rajanen kuitenkin huomauttaa, että mittojen kanssa tulee olla äärimmäisen tarkkana, jotta leikkuri tekee varmasti siistiä jälkeä ja leikkaa kunnolla.

Vierailijoita ei näytä olevan ruuhkaksi asti. Kanssani laserleikkurin taidonnäytteitä seuraa vain intialainen perhe. He näyttävät olevan haltioissaan ja ojentavat toisen laserin leikkaaman koristeen minulle. Kiitän kohteliaasti, tosin hieman vaivautuneesti.

Rajanen kertoo, että vieraita on käynyt viikon aikana tasaiseen tahtiin, sekä suomalaisia että ulkomaalaisia myös yliopiston ulkopuolelta.

Huomiseen asti jatkuvalla joulupajalla voi kokeilla myös 3D-tulostusta ja askarrella laserin leikkaamista palasista moniulotteisempia kokonaisuuksia. Materiaaleja on tarjolla talon puolesta, mutta myös omat tarvikkeet ovat sallittuja.

Pajalla askarrellut koristeet ja lahjat annetaan hyväntekeväisyyteen. Muina aikoina Fab Labiin voi varata omia vuoroja ja tehdä tarvikkeita omaan käyttöön.

Fab Lab sijaitsee Oulun yliopiston Linnamaan kampuksella Koneenkadun päässä tilassa TF 132–135. Yliopiston ulkopuolelta tultaessa lähin sisäänkäynti on 2T Erkki Koiso-Kanttilan kadun puolelta.

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*