Ei pelkästään jalkapalloa – Heinäpään stadion mahdollistaa monenlaisia tapahtumia

Tälle paikalle kaavaillaan uutta stadionia vuodelle 2023. Kuva: Jani Keinänen

Heinäpään urheilukeskukseen suunnitteilla olevan jalkapallostadionin rakennusprojekti on edennyt hiljalleen. Stadionin on tarkoitus toimia AC Oulun uutena kotina vuodesta 2023 alkaen. Stadionprojekti ei kuitenkaan ole pelkkää jalkapalloa. Mitä muuta stadionille on tulossa ja miten hanke etenee?

”Hyvässä myötätuulessa etenee, mutta rakentamisen perusvaikeudet ovat olemassa. Kaupunki ja stadionyhtiö ovat tehneet kovasti töitä hankkeen eteen”, toteaa OTC Stadion Oy:n hallituksen jäsen ja AC Oulun toimitusjohtaja Juho Meriläinen. Mainittuihin perusvaikeuksiin lukeutuvan byrokratian rattaat ovat kuitenkin pyörineet jouhevasti ainakin toistaiseksi. Asemakaavan muutos on käynnissä, ja se lyödään lukkoon aikaisintaan tammikuussa. Kaava on kaupunkilaisten nähtävillä ja lausuntoaika on käynnissä.

Etenkin Heinäpään asukkaissa hanke on herättänyt huolta muun muassa katupysäköinnin vuoksi, mutta Meriläinen ei pidä pelkoja aiheellisina.

”Kesällä stadionille liikutaan keskustan suunnasta pyörällä ja jalan, joten kadunvarsipysäköintiä ei tule olemaan liiaksi. Stadion ei siis tässä mielessä ole vertailukelpoinen Raksilan jäähalliin”, Meriläinen painottaa.

Tavoitteena matalan kynnyksen tapahtumakeskus

Vaikka kyseessä on jalkapallostadion, mahtuu kokonaisuuteen paljon muutakin kuin pelkkää palloilua. Stadionista halutaan luoda matalan kynnyksen tapahtumakeskus, jossa voi järjestää pienempiäkin tapahtumia helposti valmiin infrastruktuurin tukemana. Luvassa ei siis ole jatkuvasti rock-konsertteja, vaan etenkin kesäisin pienimuotoisia tapahtumia muutaman isomman lisäksi. Konserttejakin on luultavasti tulossa, onhan Oulussa runsaasti hyvää osaamista niiden järjestämiseen. Seinäjoen samankaltaisella stadionilla on järjestetty jopa kokonaiset festivaalit.

Liiketoiminnat on suunniteltu pääsääntöisesti urheilun ympärille, mutta jo olemassa olevat AC Oulun yritykset parturi-kampaamo ja hierontaliike voivat myös siirtyä stadionille. Liiketilojen lisäksi on tulossa toimistotilaa, joista enin osa on kaavailtu seurojen käyttöön. Stadionille on tulossa myös lounasravintola, joka on kaikille avoin arkisin sekä tilauksesta iltaisin ja viikonloppuisin. Lisäksi tiloissa voi järjestää esimerkiksi kokouksia ja juhlatilaisuuksia. Vielä ei ole tiedossa, ottaako ravintolan toiminnan vastuulleen ulkopuolinen yritys.

Muutkin seurat ja lajit tervetulleita

Ovet ovat avoinna tietysti myös muille jalkapalloseuroille, eikä yksikään alueen seuroista ole vielä varsinaisesti kieltäytynyt kutsusta. Alustavia neuvotteluja on käyty ainakin Oulun Luistinseuran ja Oulu Nice Soccerin kanssa. Alasarjaseuroiltakaan ei ole pääsy kielletty, onhan stadion Meriläisen mukaan ”käyttöä varten”. Käyttökustannukset ovat luonnollisesti korkeammat kuin kaupungin kentillä, mutta huippuolosuhteet luovat varmasti mielenkiintoisen mahdollisuuden nykyistä suurempien ottelutapahtumien kehittämiseen myös alempien sarjatasojen seuroille.

Muut lajit ovat niin ikään tervetulleita Heinäpään urheilupyhättöön. Kärppien ulkoilmaottelu vetäisi varmasti väkeä, ja OLS:n jääpallolle stadion tarjoaisi Suomen mittapuulla ainutlaatuisen hienot puitteet. Nurmikentän jäädyttäminen on tunnetusti hankalaa, mutta sitäkin mahdollisuutta selvitetään. Rovaniemen keskuskentällä on talvisin hiihdetty kilpaa, Seinäjoen jalkapallostadionilla taas on jännätty ampumahiihtoa. Meriläisen mukaan vain taivas on rajana tapahtumille.

”Kentällekään ei tarvitse välttämättä mennä, vaan stadionrakennuksen ulkopuolelle tulee tapahtumatori, jolla voi järjestää vaikka peräkärrykirppiksen”, Juho Meriläinen visioi.

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*