Juhlavuotta viettävä Oulun kauppahalli ei vedä asiakkaita

Kauppahallin juhlavuosi ei ole nostanut asiakasmääriä. Kuva: Joona Eerola.

Oulun kauppahallissa on käynnissä juhlavuosi. 1901 rakennetulle kauppahallille tuli toukokuun ensimmäisenä päivänä täyteen 120 vuotta. 

Juhlavuodesta huolimatta kauppahallin käytävillä on tänään 25.marraskuuta ennen aamukymmentä tyhjää. Puheensorina ja hektisyys loistavat poissaolollaan lukuun ottamatta kolmea päätykahvilassa istuvaa vanhempaa herrasmiestä. Muutaman liikkeen eteen on pysähtynyt ohikulkija keskustelemaan myyjän kanssa. Yhtäkään ostoksia tekevää asiakasta ei näy. Ainut viite käynnissä olevasta juhlavuodesta on ulkona oleva kyltti, jossa lukee ”Kauppahalli 120 vuotta”. 

Ilmapiiri on hiljainen. Kuva: Joona Eerola.

Asiakkaita odottaa myös neljä vuotta kauppahallissa toimineen Ranta-aitan kassakoneen takana istuva Mesut, jonka vaimo toimii liikkeen yrittäjänäMesut toteaa, että käynnissä oleva juhlavuosi itsessään ei ole vaikuttanut asiakasmääriin. Tästä huolimatta kuluva vuosi on hänen mukaansa ollut viime vuoteen verrattuna parempi. Korona söi lahjatavaraa myyvän putiikin asiakkaat, joista noin 50 prosenttia oli turisteja.

”Tänä vuonna on ollut enemmän turisteja sisämaasta ja ulkomailta. Jos verrataan vuoden takaiseen, niin tällä hetkellä tulos on taloudellisesti noin 30 prosenttia parempi”, Mesut kertoo.

Kauppahallissa toimii monta pitkän historian omaavaa yrittäjää, joista moni on toiminut täällä pitkälle yli kaksikymmentä vuotta ja nähnyt paljon.

Yksi näistä on vihanneskauppa R.Hyvärin Riikka Isohätälä. 22 vuotta kauppahallissa yrittäjänä toiminut Isohätälä on samoilla linjoilla siitä, että juhlavuosi ei ole näkynyt asiakasmäärän kasvuna.

”Paremminkin voisi sanoa, että asiakasmäärät ovat olleet laskussa viime syksystä lähtien”, Isohätälä toteaa.

Vihanneskaupan sienet ja perunat odottavat ostajaa. Kuva: Joona Eerola.

Vihanneskauppa toimii kesäisin myös Oulun torilla ja tarjolla on esimerkiksi vihanneksia, marjoja ja tuoreita sieniä. Isohätälä toivookin, että asiakkaat palaisivat viimeistään kesällä. Kiireisintä aikaa Isohätälän mukaan ovat joulu, juhannus ja pääsiäinen. 

Asiakasmäärien laskusta huolimatta hän kuitenkin nauttii työstään, joka on aamusta iltaan vilkasta.

”Tykkään kyllä olla kovasti ihmisten seurassa ja asiakkaat ovat mukavia”, Isohätälä sanoo.

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*