Alansa ammattilainen

”Koikka”. Tällä nimellä vakioasiakkaat ja muut kaduntallaajat tuntevat oululaisen Kauppakeskus Valkean Sokos Pukumiehessä myyntialuevastaavan tittelillä työskentelevän Kari Koivusen.

Ensi keväänä 65 vuotta täyttävän Koivusen työuraa on takana jo kahta vuotta vaille viisi vuosikymmentä.

”Puhuin itseni väkisellä 16-vuotiaana Kalustehalliin töihin, vaikka isä koitti patistella minua käymään koulua.” Sen jälkeen Koivusella tuli toimittua myös kuljetusyrittäjänä viedessään pakettiautolla muun muassa ruokaa kouluihin, joilla ei ollut omaa keittiötä. Sittemmin hän tapasi nykyisen puolisonsa, jolloin hän sai ensikosketuksen tekstiilialalle appivanhempiensa yrityksessä.

Vaatteita myytiin välissä omassa yrityksessä. Olipa Koivunen nostamassa myös Tex Moda -nimistä vaateliikettä Kempeleen Zeppelin-kauppakeskuksessa 90-luvun alkupuolella. Sen yrityksen nykyinen työnantaja myös osti.

Kaiken kaikkiaan Koivunen on toiminut nykyisen työnantajan palveluksessa yli 30 vuotta.

Ennen vanhaan

”Paljon on maailma muuttunut entisestä.” Työntekijöiden vaihtuvuus oli ennen vähäistä, mentiin ikään kuin kisälliperiaatteella. ”Kun joku oli jäämässä eläkkeelle, uusi työntekijä otettiin siihen kylkeen oppimaan työtavat, ja se sama työntekijä jatkoi sitten uraansa vakinaisena. Tällöin vanhemman työntekijän siirtyminen eläkkeelle tapahtui jouhevasti.”

Koivunen toimi myös 20 vuotta ostajana Pukumiehessä, ja työ oli paljon monipuolisempaa ja sitä kautta myöskin kiinnostavampaa.

Nykypäivä

Vastuualueet ovat nykyisin kaventuneet: ”Työni on nykyään pääasiassa henkilöstöjohtamista”, Koivunen sanoo.

Myös kaupan ala on murroksessa. ”Ennen myynti jakautui tasaisemmin. Nykyään myyntityö on kampanjavetoista. Viiden päivän kiireinen rykäisy, ja sitten väliajat ovat hiljaisempaa.”  Hiljaisena aikana jaksaminen saattaakin olla koetuksella. Ainakin iltavuorossa joskus turhauttaa, kun liike on auki iltayhdeksään eikä asiakkaita ole jonoksi asti. Silloin ei aika kulu.

Keväällä alkanut koronaepidemia on myös vaikuttanut suuresti. ”Välissä oli kesällä vilkkaampi kausi, mutta nyt mediarummutuksen seurauksena ovi on käynyt taas hiljaisempaan tahtiin. Saa nähdä mitä tuleva tuo tullessaan.”

Tulevaisuus

Ensi keväänä Koivusen on aikomus jäädä eläkkeelle. 49 vuoden kunnioitettavan työuran jälkeen hän aikoo matkustella tilanteen salliessa, ja aikaa jää enemmän myös omakotitalon pihahommille. Lapsenlapsiakin hänelle on siunaantunut, joten heitä on mahdollista tavata aiempaa useammin. Kyllä Koikka on komean työuran jälkeen eläkepäivänsä ansainnutkin.

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*