AC Oulu ja OPS taistelevat Oulun herruudesta – ”Kaupunkiin mahtuu kaksi Ykkösen seuraa”

Yleisö on täyttänyt Raatin katsomot aiempina kausina AC Oulun ja OPS:n välisissä otteluissa. (Kuva: Kari Väre)

Oulun Palloseuran nousu Ykköseen tarkoittaa, että AC Oulu ja OPS taistelevat ensi kesänä Oulun herruudesta samalla sarjatasolla neljän vuoden tauon jälkeen.

AC Oulun seurajohtaja Juho Meriläinen ja OPS:n manageri ja päävalmentaja Miika Juntunen pitävät hyvänä asiana sitä, että Oulussa on kaksi Ykkösen joukkuetta. Molemmat odottavat paikallisotteluita jo innolla. Aiempina kausina paikallispelit ovat olleet AC Oulun heiniä.

”Pelataan Oulun herruudesta, molemmat haluavat voittaa ne pelit. Niissä on erityinen lataus kentällä ja kentän ulkopuolella. Mitä enemmän on tuttuja pelaajia joukkueissa, se lisää sitä [latausta] entisestään. Jos vaikka hävittäisiin kaikki kolme kohtaamista ja noustaisiin liigaan, kyllä se plussalle menee”, AC Oulun seurajohtaja Juho Meriläinen sanoo.

”Se nostaa jalkapallon profiilia Oulussa. Mukava päästä pelaamaan paikallispelejä, niitä on odotettu. Siinä on se vaara, se pelko siitä, että on huonompi kuin toinen ja vedetään yli äyräiden. Minä en lähde sellaiseen. Pitää olla taloudellisesti homma hanskassa ja samalla kuitenkin hyvä joukkue. Jääkiekko pelkää, että toinen nousisi liigaan. Meillä on yli 4000 katsojaa Raatissa, kun pelataan. Ja niitä ei tarvitse edes vääristellä, niin kuin Kärpät tekee jatkuvasti”, OPS:n Miika Juntunen sanoo.

Veikkausliigaan talous edellä

AC Oulu pelasi Veikkausliigassa kausina 2007 ja 2010, ja viime kaudella joukkue taisteli liigapaikasta toiseksi viimeiselle kierrokselle asti. OPS oli lähellä liiganousua kaudella 2011. Nyt molemmat joukkueet tavoittelevat sarjanousua, mutta talouden ehdoilla.

”Urheilullinen tavoite on toki nousu. Taloudellinen tavoite on plusmerkkinen tulos”, Meriläinen sanoo.

”En lähde sarjaan muuta kuin nousu mielessä. En lähde pelailemaan tai yrittämään. Teen sellaisen joukkueen, että sillä noustaan. Meillä oli niin kova joukkue viime kaudella, että lyötiin viimeksi talvikaudella Ykkösen kärkijoukkueita ja Veikkausliigan PS Kemiäkin turpaan. Kun saadaan 3–4 vahvistusta, tulee pahaa jälkeä ensi kaudella, kunhan kaikki pysyvät terveenä”, Miika Juntunen uskoo.

Logo rintaan ja kohti uusia pettymyksiä?

Ruotsi ja Norja ovat urheilusponsoroinnin kärkimaita maailmassa. Esimerkiksi Ruotsissa käytettiin Suomeen verrattuna nelinkertainen määrä rahaa urheilusponsorointiin henkeä kohden vuonna 2014. Suomikin on kuitenkin eurooppalaista keskitasoa. Kehitettävää on sekä seurojen että yritysten toiminnassa. ”Yrityksen logo takkiin ja seuralle rahaa” -ajattelu on toivottavasti hiljalleen jäämässä taka-alalle.

”Koko ajan mennään enemmän siihen, että löydetään yhteisiä intressejä kulisseissa. Logo pelipaidassa, laitamainos tai jokin muu on usein se näkyvä osa yhteistyöstä. Taustalla tehdään monenlaisia juttuja, jotka tuovat lisäarvoa yritykselle. Monesti puhutaan, ettei seuroilla ole tarjota yrityksille jotain. Se tarkoittaa myös, että yrityksen on osattava hyödyntää sitä. Yritysten tulisi löytää punainen lanka, miksi urheilumarkkinoinnissa ollaan mukana”, sanoo Meriläinen.

”Meillä on monenlaista yhteistyötä. Se räätälöidään aina sponsorin mukaan, mutta meillä on digitaulumainonnasta lähtien. Sitä ei ole tarjota AC Oululla eikä Kärpilläkään, mutta meillä on. Rakennamme harjoituskeskusta, josta on harjoitushalli valmiina. Pohjat on tehty seurataloon. Meillä on kahdensuuntaistakin yhteistyötä, pääsee esimerkiksi rakentamaan harjoituskeskukseen”, Juntunen valottaa.

Oulu – Suomen riitaisin jalkapallokaupunki?

Ensi kaudella molemmat joukkueet pelaavat kotiottelunsa Raatissa. Monien mielessä Oulu tuntuu riitaisalta kaupungilta jalkapallon suhteen. Seurojen mukaan heidän välillään ei ole riitoja, ja yhteistyötäkin on tehty.

”Mielestäni seuroilla on ihan hyvät välit. On tehty jopa yhteistyötä esimerkiksi grillien ja kahvinkeittimien suhteen ja varmasti tehdään tulevalla kaudellakin. Mutta ei nyt ihan viikoittain soitella. Kilpailuasetelma on olemassa, mutta kyllä se enemmänkin sinne kentän puolelle asettuu”, Meriläinen sanoo.

”Meillä on hyvä yhteistyö AC Oulun kanssa. Pitkään on puhuttu, että me riitelemme keskenämme. Me emme riitele, kyllä täällä on muut, jotka riitelevät, jos riitelevät”, Juntunen sanoo.

Kumpikaan ei usko, että kahden oululaisjoukkueen pelaaminen Ykkösessä vaikeuttaisi sponsorien saantia, pikemminkin päinvastoin.

”Ei ole merkitystä sponsorien ja yhteistyökumppaneiden kanssa. Joskus tulee puheeksi OPS, Kärpät, RoPS tai PS Kemi. Ei suurin osa ainakaan ajattele, että OPS:n nousu olisi jotenkin meiltä pois. Se on enemmänkin mielenkiintoinen kilpailija kaupunkiin, ja sponsorit saattavat [antaa] tukea jopa enemmän tietylle seuralle”, Meriläinen sanoo.

”Nousu vaikuttaa toki positiivisesti sponsorien hankkimiseen. Aina kun status nousee, niin se vaikuttaa positiivisesti. Molemmille joukkueille riittää varmasti sponsoreita. Meillä on samoja sponsoreitakin. Oulu on riittävän suuri kahdelle Ykkösen joukkueelle, mutta ei kahdelle liigajoukkueelle”, Juntunen sanoo.

Ainakin joidenkin yhteistyökumppaneiden mielissä on kuitenkin käsitys seurojen riitaisuudesta ja sponsorien riittämättömyydestä. Hätälä Oy sponsoroi viime kaudella molempia seuroja. Hätälän toimitusjohtaja Riku Isohätälän mukaan seurojen toimintatavoissa on parannettavaa.

”Ne tulevat kerjäämään rahaa, jos ihan reilusti sanotaan, mitä se on. Raatin stadionilla meillä on kentän laidalla mainokset, jotka näkyvät koko ajan, mutta niidenkin hyöty on ollut aika pientä. He haluaisivat, että me tulisimme VIP-seurueeseen, mutta ei meillä ole sellaiseen aikaa. Jalkapalloseurat riitelevät keskenään. Ihmeellistä, miksi pitää riidellä kaikesta. Yksi oululainen joukkue, jonka takana kaikki olisivat, olisi paras vaihtoehto. Ja sen pitäisi koostua oululaisista pelaajista, ei tarvitsisi tuoda Afrikasta ja joka paikasta pelaajia”, Isohätälä sanoo.

Share

1 Comment

  1. Tuossapa Isohätälä sen sanoi: tärkeintä olisi, että joukkue koostuisi oululaisista pelaajista ja sponsorit olisi mukana. Samaa alleviivaan katsojana. Ei derbyt kiinnosta, jos kentällä on vain muutama oululainen. Miksi siis isolla rahalla hommataan Jovoviceja?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*