Onko ilmainen opiskelijakortti ilmainen?

Kuva: Saana Viinikkala.

Opiskelijaetuja tarjoava valtakunnallinen yritys Frank ilmoitti joulukuun alussa tarjoavansa tulevaisuudessa kaikille opiskelijoille ilmaisen opiskelijakortin. Opiskelijan kukkarolle uudistus tekisi hyvää, mutta opiskelijajärjestöjen kukkarolle se saattaa olla kohtalokas.

Mikä Frank?

Frank perustettiin muutama vuosi sitten, jotta opiskelijaedut saataisiin keskitettyä paremmin yhdelle taholle. Frankin omistaa käytännössä SAMOK (Suomen ammattikorkeakouluopiskelijakuntien liitto), SYL (Suomen ylioppilaskuntien liitto), SAKKI (Suomen ammattiin opiskelevien liitto) ja SLL (Suomen lukiolaisten liitto) yhdessä matkatoimisto Kilroyn kanssa.

Oulun ammattikorkeakoulun opiskelijajärjestön OSAKOn hallituksen varapuheenjohtaja Antti Kutvonen kertoo Frankin ilmoituksen tulleen hieman yllättäen, vaikka opiskelijaetujen palvelutarjontaan olikin odotettavissa muutoksia. Aiemmin tieto opiskelijastatuksesta on ollut saatavilla vain oppilaitosten kautta, mutta nyt opiskelija-alennusten järjestäminen vapautuu kaikille.

”Frankin täytyi ilmeisesti reagoida juuri tähän”, Kutvonen arvelee.

Jäsenyydellä saa muutakin kuin opiskelijakortin

Ennen opiskelijakortin on saanut liittymällä oman opiskelijajärjestönsä jäseneksi eli maksamalla vaikkapa kolmenkympin jäsenmaksun. Frankin opiskelijakortin kautta opiskelija saisi periaatteessa samat opiskelijaedut jatkossa ilmaiseksi, joten opiskelijajärjestöjen on nyt tuotava esiin jäsenyyden muitakin kannattavia puolia, kuten oikeus äänestää opiskelijakuntansa edustajistovaaleissa.

”Riviopiskelijalle tämä edunvalvonta ei ole ehkä se kovin juttu, sitä pitäisi jotenkin saada vähän mediaseksikkäämmäksi. Eniten opiskelijan arjessa näkyvät edut. Frankin edut ovat aika lailla maanlaajuisia, joten opiskelijakuntana saisimme ehkä neuvoteltua paikallisia etuja paremmin”, Kutvonen pohtii.

Yliopistolla kaikkien on pakko kuulua omaan opiskelijajärjestöönsä joka tapauksessa, eli yliopisto-opiskelijoilla on pakkojäsenyys. Ammattikouluopiskelijat ja lukiolaiset puolestaan liittyvät suoraan kattojärjestöön. Kutvonen onkin eniten huolissaan juuri ammattikorkeakoulujen paikallisista opiskelijajärjestöistä.

”Eniten tämä vaikuttaa juuri ammattikorkeakoulujen opiskelijakuntiin, joilla on paikallistason opiskelijajärjestöjä. Niiden toiminta on vaarassa kuihtua.”

Uusia toimintatapoja

Frankin tuoma ilmainen opiskelijakortti on opiskelijajärjestöille iso haaste. Ratkaisuja ja muutoksen mahdollisia seurauksia on ryhdytty jo pohtimaan.

”Hyvänä puolena opiskelijajärjestöjen kannalta olisi, jos Frank saisi yhteistyösopimusten kautta erittäin suuret tulot. On silti todella epätodennäköistä, että niistä saatavat tulot saataisiin samalle tasolle näiden jäsenmaksutulojen kanssa.”

Kutvonen ei myöskään usko, että Frankin kautta saatavat tulot jakautuisivat tasaisesti kaikille opiskelijajärjestöille.

”Kyllä tämä pieni uhka on, mutta myös toisaalta mahdollisuus kehittää jotain ihan uudenlaista toimintaa, joka voisi auttaa opiskelijoita. Joka tapauksessa elämme mielenkiintoisia aikoja. Tämä tulee varmasti muuttamaan toimintatapoja, mutta miten – sitä on vaikea lähteä arvailemaan.”

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*