Nuorten väkivaltaisuuden taustalla on useita tekijöitä – perheen merkitys on suuri

Perttu Kemppaisen mukaan kohtaaminen ja läsnäolo ovat avainasemassa, kun pyritään auttamaan nuorta. Kuva: Pixabay

Nuorten väkivaltaisuus on lisääntynyt lähiaikoina huomattavasti. Helsingin poliisilaitoksen nuorisoryhmän tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Marko Forss kuvaili Ilta-Sanomille antamassaan haastattelussa tilannetta poikkeukselliseksi ja äärimmäisen huolestuttavaksi.

Perttu Kemppainen Walkers Oululta kertoo, että pääsyitä väkivaltaisuuden lisääntymiselle ovat maailmantilanteen aiheuttama ahdistus ja korona-aikaan syntyneet ongelmat. Hän painottaa, että perheellä on suuri merkitys lapsen hyvinvointiin.

”Hyvin usein nykyään lapsille ei ole kotona asetettu terveitä rajoja, ei ole esimerkiksi sanottu tiukasti ei”, kertoo Kemppainen.

Huumeita on yhä helpompi hankkia

Aseman Lapset ry:n katusovittelun tiimipäällikkö Heikki Turkka kertoo Ilta-Sanomille, että sosiaalinen media on yksi väkivaltaisuuden aiheuttaja.

”Nuoret ovat paljon somessa, ja siellä seuraaja- ja ”feimi” -kulttuuri on aika isoa. Jos siellä joku uhkaa kunniaasi, niin sitä halutaan puolustaa aika paljon.”

Turkan mukaan yhä nuoremmat ovat lähteneet mukaan huumebisnekseen. Hän kertoo, että huumeita saa nykyään tilattua netistä, jolloin bisnestä pyörittääkseen ei tarvitse edes ylläpitää jakeluketjua. Myös ryöstöt ovat yleistyneet huumeiden käytön ja myynnin lisääntyessä.

Oulussa yleisesti ottaen päihteiden käyttö on vähentynyt, mutta samalla huumeiden käyttö on hieman lisääntynyt.

”Yleinen asenne huumeita kohtaan vaikuttaa niiden käytön yleisyyteen. Esimerkiksi Netflix-sarjat, joissa ihannoidaan huumeiden käyttöä lisäävät kiinnostusta niitä kohtaan. Lisäksi huumeiden myynnistä oletetaan saavan helposti rahaa”, Kemppainen toteaa.

Ratkaisuja tarvitaan kipeästi

Kemppainen kertoo, että olisi tärkeää saada tukea perheille, joiden sosio-ekonominen asema on huono. Lisäksi hän kokee, että esimerkiksi päättäjien olisi tärkeää kuulla nuoria, kun he päättävät heidän asioistaan.

”Kun ollaan suossa, niin sieltä on hankala rämpiä ylös. Jos on vaikka luottotiedot menneet tai rikosrekisterissä merkintä, niin prosessi on todella hidas nuorelle ihmiselle. Sitä voisi jollain tavoin nopeuttaa”, Kemppainen pohtii.

Lähde:

Nuorisotyöntekijä: Nämä ovat syyt nuorten väkivallan taustalla – Kotimaa – Ilta-Sanomat

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*