Näin Yhdysvaltojen presidenttivaalien tulokset voivat vaikuttaa Suomen talouteen

Yhdysvalloissa, mutta myös muualla maailmalla, käydään kiivasta keskustelua siitä, kumpi ehdokas olisi parempi vaihtoehto globaalilla taloudellisella tasolla.

Juuri nyt Yhdysvalloissa käydään tasaväkistä kamppailua siitä, kumman tulisi olla Yhdysvaltojen uusi presidentti: republikaanisen Donald Trumpin vaiko demokraattisen Joe Bidenin. Nyt suomalaiset asiantuntijat ovat alkaneet pohtia, voiko tällä vaalituloksella olla vaikutuksia Suomeen ja sen talouteen.

Suomen pankin ennustepäällikkö Meri Ostbaum kuvailee Helsingin Sanomien artikkelissa, että vaalien tulos voi näkyä Suomessa esimerkiksi yleisenä epävarmuutena ja kauppapoliittisena muutoksena. Epävarmuus ilmenee esimerkiksi uskaltamattomuutena kuluttaa ja investoida, ja näin luoda taloudellisia vaikutuksia. Artikkelissa asiantuntijat ovat kuitenkin yhtä mieltä siitä, että vaikutukset tulevat olemaan kuitenkin vähäiset, sillä ne eivät tule olemaan suorat Suomen talousnäkymiin.

Helsingin Sanomien artikkelissa kuvaillaan, että presidentin vaalien tulokset voivat kuitenkin vaikuttaa maiden väliseen kauppapolitiikkaan. Trump korostaa kauppapolitiikassaan protektionismia, kun taas Suomi monenkeskistä ja sääntöihin perustuvaa kauppajärjestelmää. Trumpin uudelleenvalinta voisi siis heikentää Suomen ja Yhdysvaltojen välistä kaupankäyntiä. Biden on ollut omasta kauppapolitiikastaan vaitonainen, sillä tähän ei tultaisi keskittymään ensimmäisten kuukausien aikana.

Vaalien vaikutukset Suomen talouteen ovat siis vielä kovin epävarmat. Vaalien tulokset ja aika tulevat vasta näyttämään, millaiset taloudelliset vaikutukset tuloksella tulee Suomelle olemaan.

Helsingin Sanomat: ”Epävarmuudella on haitallinen vaikutus” – Neljä asiantuntijaa arvioi, miten vaalit vaikuttavat Suomen talouteen

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*