Monipuolinen kattaus Oulun lasten- ja nuortenelokuvien festivaaleilla

Festivaaleilla nähtävässä Olga-elokuvassa, 15-vuotias Olga treenaa EM-kisoja varten. Pressikuva.

Tänä lauantaina Oulun kulttuuritalo Valveen valtaa lasten- ja nuorten elokuvafestivaalit. Tapahtuma järjestetään 41. kerran ja se on kerännyt vuosittain noin 30 000 kävijää. Mukana on sekä kilpasarjoja, että erikoisohjelmistoa. Kokonaisuudessaan ohjelmisto sisältää yli sata elokuvaa. Liput tapahtumaan maksavat enimmillään kuusi euroa, mutta tapahtumaan sisältyy myös vapaapääsyistä ohjelmaa.

Viime vuonna elokuvafestivaali juhli 40. juhlavuottaan. Tapahtuma veti tämän vuoksi yli 75 500 kävijää, kertoo festivaalijohtaja Mika Anttolainen. Hän kertoo, että suurin osa kävijöistä on kouluikäisiä aina päiväkoti-ikäisistä toisen asteen opiskelijoihin asti.

Koronaepidemian myötä myös online-näytökset tulivat ihmisille tutuksi. Anttolainen kertoo online-näytösten toimivan hyvin, koska niitä voi katsoa mistä vain.

“Tänä vuonna salinäytökset voidaan toteuttaa normaalisti ja odotetaan yli 30 000 kävijää, katsotaan mihin päädytään”, Anttolainen lisää.

Maailmantilanne näkyy teemassa

Elokuvafestivaalien teemamaana on tänä vuonna Ukraina, johon liittyen nähdään sekä dokumentteja että fiktiivisiä elokuvia. Teema näkyy kaikissa elokuvakategorioissa. Ukrainateemaisia elokuvia ovat lastenelokuva Pieni suuri sankari Gulliver, nuortenelokuva Olga, lyhytelokuva Minä. 11 vuottani. Sota. sekä dokumentti Sirpaleiden talo.

“Ohjelmistossa on myös nuorten elokuvia, joissa on rankemmat ja vakavammat teemat. Ne sopivat ihan aikuisillekin. Lisäksi on lapsista ja nuorista kertovia dokumentteja, jotka ovat suunnattu aikuisille,” toteaa Anttolainen.

Festivaaleilla vierailee vuosittain merkittäviä kotimaisia ja kansainvälisiä vieraita. Tämän vuoden erikoisohjelmistossa muistellaan Vesa-Matti Loiria kolmen lyhytelokuvan muodossa.

“Nämä sopivat erityisen hyvin 70-luvun eläneille aikuisille.”

Festivaaleilla järjestetään miestenpäivän kunniaksi tempaus, jossa pojat ja miehet pääsevät ilmaiseksi Suomen Oscar-ehdokas Tytöt, tytöt, tytöt -elokuvanäytökseen.

Oulun kansainvälinen lasten- ja nuortenelokuvien festivaali

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*