Löylyjen hinta tuntuu lompakossa

Saunasta on tullut pakkaspäivien luksustuote. Kuva: Pixabay

Kodin suurin energiankuluttaja on sähkösauna, jonka käyttökustannuksia moni suomalainen joutuu tänä talvena miettimään. Pörssisähkön hinta voi nousta kovilla pakkasilla todella korkealle, jonka myötä sähkösaunan lämmitys voi tulla monelle kalliiksi.

”Saunan lämmityskustannukset riippuvat siitä, millainen sähkösopimus asiakkaalla on sekä saunan koosta, kiukaasta ja sen energiatehokkuudesta”, kertoo Oomin markkinointi- ja viestintäpäällikkö Minna Korhonen.

Alkaneen talven hintahuippu pörssisähkössä nähtiin 13. joulukuuta, jolloin sähkön käyttöhinta oli 73,15 senttiä kilowattitunnilta. Tällöin 6-kilowattisen sähkökiukaan lämmitys maksaa 4,38 euroa tunnin ajalta. Jos saunan lämmittää tällä hinnalla kaksi kertaa viikossa, tulee sähkölaskuun kuukaudessa 35,04 euron lovi. Viisi kertaa viikossa toistuva tunnin mittainen saunominen puolestaan maksaa 87,60 euroa.

Verrattaessa hintahuippuun 19. joulukuuta pörssisähkön hinta on 26,03 snt/kWh, jolloin tunnin löylyt kustantaa 1,56 euroa. Tällä hinnalla kuukausihinnaksi saadaan 12,48 euroa (kaksi kertaa viikossa) ja 31,20 euroa (viisi kertaa viikossa).

”Meillä saunan käyttö on rajoitettu viikonloppuun, jolloin siellä käydään 1–2 kertaa, mieluummin ei ollenkaan. Saunomisaikaa on myös rajoitettu”, kertoo oululainen kerrostalossa asuva Antti Järvitalo.

Moni käy saunomassa uimahallissa


Julkisten uimahallien saunat keräävät kävijöitä. Oulun uimahallista saatujen tietojen mukaan saunoissa on asiakkaiden mukaan ahdasta. Kohonneiden hintojen takia kaikkia saunoja ei pystytä pitämään normaaliin tapaan päällä.

”Oulun uimahallien sähkökustannukset ovat kasvaneet edellisistä talvista noin puolella”, kertoo Oulun uimahallin ja Raatin liikuntakeskuksen isännöitsijä Jari Leviäkangas.

Raksilassa sijaitsevassa Oulun uimahallissa on sekä miesten että naisten puolella kolme saunaa. Tällä hetkellä käytössä on vain kolmasosa, eli kummallakin puolella lämmitetään yhtä saunaa.

”Edellisvuosina Oulun uimahalli on kokonaisuudessaan kuluttanut noin 200 000 euron edestä sähköä vuodessa, josta suurin osa tulee saunojen lämmityksestä. Jos kaikki saunat olisivat nyt normaalisti päällä, tarkoittaisi se noin 31 000 euron sähkökustannuksia kuukaudessa”, laskee Leviäkangas.

Perinteinen joulusauna voi jäädä monelta tänä jouluna lämmittämättä. Myös julkiset uimahallit ovat joulunaikaan kiinni, joten niissä suoritettavat löylyttelyt tulisi tehdä hyvissä ajoin.

Lähde: Pörssisähkön spot-hinta Suomessa (sahko.tk)

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*