Käytettyjen joululahjojen antaminen on suosituin keino säästää ympäristöä jouluna 

Myös käytetyn joululahjan voi antaa. Kuva: Pexels

Tori.fi:n vuonna 2020 tekemän kyselytutkimuksen mukaan käytettyjä joululahjoja suomalaisista on antanut 34 prosenttia. Myös 13 prosenttia antaa aineettomia lahjoja ja 18 prosenttia on luopunut lahjojen antamisesta kokonaan. Kolmasosa suomalaisista ei tutkimuksen mukaan ollut jouluna huomioinut ympäristöasioita lainkaan. 

Käytettynä joululahjansa ostava Talvikki Lehtinen kertoo harkitsevansa hyvin tarkkaan, mitä joulun alla ostaa. 

”Maailma on niin täynnä tavaroita, ja meillä on paljon käyttökelpoista vanhaa tavaraa olemassa”, Lehtinen sanoo. 

Hän kertoo ostavansa asioita ainoastaan tarpeeseen. Lahjaksi hän on ostanut esimerkiksi Arabian astioita. Käytetyn lahjan voi löytää kirpputorilta, nettikirpputorilta tai omasta kodista pölyttymästä. 

Lahjaksi käyvät vaikkapa käytetyt astiat. Kuva: Viivi Itälä 

Onko käytetty lahja yhtä hyvä kuin uusi? 

Käytetyn lahjan antaminen voi kuitenkin herättää kysymyksiä. Millaisen tavaran voi antaa käytettynä? Onko tämä lahja saman veroinen kuin toiselta saatu aivan uutena ostettu lahja? Usein sopivan lahjan raja vedetään esimerkiksi alusvaatteisiin ja sukkiin.  

“Lahjan täytyy olla ehjä ja käyttökelpoinen. Jos se on rikkinäinen, tulee se ensin korjata”, Lehtinen tuumaa.  

Myöskään uutena ostettu lahja ei hänen mielestään ole käytettyä arvokkaampi. 

“Jos saan käytetyn lahjan, en koe sitä arvottomammaksi. Ennemminkin koen arvokkaaksi sen, että se kiertää edelleen eikä käyttökelpoista tavaraa hylätä.” 

Käytetty lahja on ympäristön kannalta parempi ratkaisu. Kestävyyden lisäksi käytetty lahja on yleensä myös uutta halvempi vaihtoehto.  

Ympäristön muistaminen on tärkeää myös jouluna 

Joulu on kulutuksen kannalta vauhdikasta aikaa. Postin teettämän tutkimuksen mukaan noin neljäsosa suomalaisista aloittaa joululahjojen hankkimisen Black Fridayna.  

Lahjojen lisäksi ympäristöä kuluttivat vuoden 2021 teollisuustuotantotilaston mukaan myös esimerkiksi joulukoristeet, joiden myyntiarvo oli 1,8 miljoonaa euroa.  

Tärkein myyntikuukausi Suomen vähittäiskaupalle on nimenomaan joulukuu, jolloin myynti kasvaa vuoden kuukausikeskiarvoon verrattuna noin viidenneksen. Keskimäärin 18– 79-vuotiaat aikovat käyttää jouluhankintoihin 555 euroa aikuista kohden, käy ilmi Nordean kyselytutkimuksessa.  

Lähteet: Tori.fi kyselytutkimus

Nordean kyselytutkimus

Kaupan liitto

Tilastokeskus: teollisuustuotantotilasto

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*