Lapsista julkaistavat kuvat sosiaalisessa mediassa herättävät mielipiteitä — julkaistua valokuvaakin voidaan pitää henkilötietona

Sosiaalinen media tarjoaa käyttäjälleen useita eri julkaisualustoja. Kuva: Pixabay.

Sosiaalisen median yleistyessä myös lapsista julkaistavat kuvat ovat lisääntyneet. Monet vanhemmat haluavat julkaista omasta arjestaan kuvia sosiaaliseen mediaan ja tällöin myös lapset saattavat esiintyä julkaisuissa. Lapsista tunnistettavien kuvien julkaiseminen internettiin herättää paljon keskustelua ja mielipiteitä lapsen yksityisyyden suojasta.

Somesta uusia mahdollisuuksia

Emmi Limma, 20, sai ensimmäisen lapsensa noin puoli vuotta sitten. Ennen lapsen syntymää Limma keskusteli kumppaninsa kanssa siitä, ettei aio alkaa somettamaan jokaista vauva-arjen käännöstä.

”Sanoin poikaystävälleni, etten aio olla sellainen somettava äiti, mutta toisin kävi. Innostuin sosiaalisesta mediasta. Emme kuitenkaan alun alkaenkaan aikoneet olla julkaisematta mitään lapsestamme”, Limma mainitsee.

Limman alettua päivittämään enemmän raskausajasta ja vauva-arjesta, huomasi hän saavansa lisää seuraajia sekä yhteydenottoja verkostoilta, jotka mahdollistivat hänelle enemmän näkyvyyttä.

”Olen nyt saanut myös tehtyä muutamia yhteistöitä eri firmojen kanssa. Ehkä joku päivä tavoitteenani on myös tehdä somesta työni”, Limma kertoo.

Somettamisesta huolimatta Limma on vetänyt tietynlaiselle sisällölle rajat. Hän kertoo, ettei julkaisisi lapsestaan alastonkuvia tai muuta sisältöä, minkä uskoo olevan lapsestaan vanhempana noloa. Limma kertoo tiedostavansa sosiaalisen median vaarat, mutta ei koe pelkoa asian suhteen. Hän pohtii jokaista kuvaa ja videota ennen niiden julkaisua.

Tähän saakka Limma on kuitenkin kokenut sosiaalisen median positiivisena asiana. Sen kautta on löytynyt myös samanlaisessa elämäntilanteessa olevia ihmisiä, ja Limma kertookin saaneensa somesta myös uusia kavereita.

Myös Limman vanhemmat seuraavat somesta hänen arkeaan. Kuva: Emmi Limman kotialbumi.

Toisenlainen päätös

Kaikki eivät kuitenkaan halua julkaista tunnistettavia kuvia lapsistaan sosiaaliseen mediaan, yksi näistä on Pauliina Jutila, 32. Jutilalla on noin yhdeksän kuukauden ikäinen lapsi. Päätös julkaisemisesta tehtiin yhdessä kumppanin kanssa ja se oli varma jo ennen lapsen syntymää. Jutila kertoo julkaisevansa someensa muutenkin vähän sisältöä. Hän myös haluaa välttää liiallista puhelimen käyttöä lapsensa edessä.

”Varmaan pohjimmainen syy, miksen halua julkaista lapsestani kuvia sosiaalisen mediaan on, että kaikki nettiin laitetut kuvat sinne jäävät ja niitä ei saa sieltä enää pois saa”, Jutila kertoo.

Jutila päivittää sosiaaliseen mediaansa kuvia omasta arjestaan sekä lapsiarjesta niin, etteivät lapsen kasvot näy. Myös Jutilan kaverit ja tutut tietävät hänen päätöksestään olla julkaisematta lapsestaan kuvia sosiaaliseen mediaan.

”Kun ihmiset huomaavat, etteivät ole nähneet kuvia lapsestani sosiaalisessa mediassa, osaavat he myös tulla tarkistamaan minulta, saako kuvia julkaista”, Jutila toteaa.

Jutila myös mainitsee, että omasta päätöksestään huolimatta häntä eivät haittaa muiden julkaisut.

”Uskon, että enemmän on olemassa vanhempia, jotka kuvia julkaisee. Joskus minulta on saatettu kysyä uudestaan, saako lapsestani julkaista kuvia ja ehkä mietitty, onko mieleni muuttunut”, Jutila muistelee.

Pauliina Jutila peittää lapsen kasvot esimerkiksi emojilla ennen kuvan julkaisua someen. Kuva: Pauliina Jutilan kotialbumi

Henkilötietoja somessa

Valokuvien ja minkä tahansa henkilöön liittyvät tiedon tallentaminen avoimille internetsivustoille, joista henkilö voidaan tunnistaa, on tietosuoja-asetuksen mukaan henkilötietojen käsittelyä, Lastensuojelun Keskusliiton vuonna 2019 tekemässä Lapsi verkossa -selvityksessä kerrotaan. Näin ollen myös lapsen kuvan julkaiseminen sosiaaliseen mediaan on henkilötietojen käsittelyä.

Lähes samansisältöisen henkilötietolain ollessa voimassa, kyseistä lakia ei vuoden 2016 lastensuojelun Keskusliiton selvityksen mukaan tiettävästi olla sovellettu vanhempien sosiaalisessa mediassa julkaisemiin kuviin. Myöskään uudemassa selvityksessä ei ilmene, että uutta tietosuoja-asetusta olisi sovellettu kyseisissä tilanteissa.

Laissa kuitenkin korostetaan, että ennen huoltajan tehdessä päätöstä lapsen henkilökohtaisesta asiasta, tulee hänen ottaa lapsen mielipide huomioon tilanteen mukaan.

Lähteet:

Lastensuojelun keskusliitto: Lapsen yksityisyyden suoja digitaalisessa mediassa

Lastensuojelun keskusliitto: Lapsi verkossa

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*