Lääkejätteiden kierrätys on Suomessa ikuisuusongelma, vaikka asiasta on puhuttu ja kampanjoitu jo pitkään. Käyttämättä jääneet lääkkeet vedetään liian usein viemäriin tai heitetään roskakoriin.
Lääkejätteeksi luokitellaan vanhentuneet tai muuten käyttämättä jääneet lääkkeet. Niiden hävittäminen vaatii erikoiskäsittelyn, sillä lääkkeet luokitellaan ongelmajätteeksi.
Suomen Apteekkariliiton selvityksen mukaan vessanpönttöön heitettiin kymmenkunta vuotta sitten lähes 30 000 kiloa lääkkeitä vuodessa. Lääkejätteiden määrä perustuu arvioihin. Tarkkaa tutkimusta apteekkeihin palautettujen lääkkeiden määrästä ei ole.
Muutos vaatii kampanjointia
Viime talvena järjestettiin Lääkkeetön Itämeri -kampanja, joka otti kantaa lääkejätteiden asianmukaiseen hävittämiseen. Cocommsin terveysviestinnän ja yhteiskunnallisen vaikuttamisen johtaja Annika Koivu piti huolen kampanjan toteutuksesta käytännössä. Kalevan haastattelema Koivu arvelee, että lääkejätteen päätyminen viemäriin ei johdu tiedon puutteesta.
’’Meillä on sellainen mielikuva, että tämä on pitkälti asennekysymys’’, Koivu toteaa Kalevan haastattelussa. Hänen mukaan muutos vaatii toistuvaa kampanjointia. Kampanja saa jatkoa helmikuussa.
Ratkaisua ongelmaan haetaan edelleen
Lääkejätteiden kierrätykseen on pyritty tekemään muutoksia viime vuosien aikana. Nykyisin uuden lääkkeen käyttö pyritään aloittamaan pienillä pakkauksilla, jotta lääkkeet eivät kerkeäisi vanhentua. Tämän lisäksi osa lääkkeistä korvataan vain kuukauden mittaisina jaksoina kerrallaan. Näiden muutosten taustalla on korvausmenojen leikkaaminen ja ympäristöriskien vähentäminen.
Kotitalouksien lääkejätteet voi viedä apteekkiin hävitettäväksi veloituksetta. Apteekkien mukaan palautus on helppoa ja ympäristölle kannattavaa.
Oulun Keskus Apteekki antaa nettisivuillaan tarkemmat ohjeet lääkkeiden oikeaoppiseen käsittelyyn. Lääkkeet on muun muassa poistettava alkuperäisestä pakkauksesta ja laitettava läpinäkyviin muovipusseihin. Jodia sisältävät lääkkeet on syytä pitää erillään.
Lähteet:
Kaleva: Pönttö tapa pysyy sitkeästi – lääkkeitä vedetään yhä liian usein alas vessasta luonnon riesaksi
Kommentoi