Koronarajoituksia puretaan: Oulussa valmistaudutaan tulevaan tapahtumakesään

Festivaalihuumaa Suomipop Festivaaleilta 2019. Kuva: Julius Konttinen

Vinkka Newsin tekemän kyselyn mukaan oululaiset odottavat innokkaina tulevaa festarikesää. Eniten Ouluun toivottiin musiikki- ja ruokatapahtumia. Qstock oli odotetuin musiikkitapahtuma. Kaiken kaikkiaan kaupunkilaiset olivat varsin tyytyväisiä Ouluun tapahtumakaupunkina. Vastaajista 72 prosenttia oli naisia ja miehiä 27 prosenttia. Vastaajista suurin osa oli 20–25-vuotiaita. Vastauksia kyselyyn tuli yhteensä 117.

Kysely julkaistiin Oulun puskaradiossa, Facebookissa. Kysely pidettiin avoinna kolmen vuorokauden ajan. Suurin osa vastanneista oli nuoria aikuisia, mutta vastauksia saatiin laajalti kaikista ikäryhmistä.

Korona vaikutti myös Oulun matkailijoiden määrään

Oulun kaupungin tapahtumatuottaja Jarkko Halunen harmittelee yritysten ja eri toimijoiden katoamista tapahtumatoimialalta. Korona on vaikuttanut hänen mukaansa paljon muun muassa tapahtumien järjestämiseen. On pitänyt pohtia, onko tapahtumia turvallista järjestää, ja näistä on käyty keskustelua kaupungin omien riskienhallinnan ja terveysviranomaisten kanssa. Vuoden 2021 alkukesän tapahtumat kärsivät vielä koronan vaikutuksista, mutta tulevasta tapahtumakesästä 2022 Halunen on toiveikkaalla mielellä.  

”No kyllähän se kokonaisuudessaan kesätapahtumien osalta näyttää siltä, että palataan normaalitilanteeseen ja jopa ehkä vähän ylikin sen, että ainakin jos katsoo tämmöisiä isompia tapahtumia”, Halunen toteaa. 

Koronan vuoksi lähes kaikki tapahtumat peruttiin Oulussa kesällä 2020. Pandemia näkyi myös vahvasti majoitustilastoissa. Vuonna 2019 kesällä ennen koronavirusepidemiaa Oulussa yöpyi kotimaisia matkailijoita 157 000 ja ulkomaisia matkailijoita 41 700. Seuraavana kesänä 2020 niin kotimaisten kuin ulkoimaistenkin matkailijoiden määrät laskivat 15,9 prosenttia. Matkailijoiden yöpymiset kasvoivat viime kesänä 2021. Ulkomaisten yöpyjien määrä tosin laski edelliseen vuoteen nähden edelleen.

Pandemia vaikutti tapahtumien lisäksi myös Oulun matkailutilastoihin. Tapahtumien vähäisyys on voinut vaikuttaa myös osittain Oulussa yöpymisten määrään.

Jos koronarajoitukset palaisivat takaisin yhtä tiukkoina kuin mitä ne olivat korona-aikana, olisi tapahtuma-ala Halusen mukaan pulassa. 

”Semmoinen tilanne jos sattuisi vielä tulemaan, että pitäisi alkaa perumaan ja rajoittamaan tosi rajusti, entistä enemmänhän niitä ongelmia tietenkin tulisi”, hän huokaisee. 

Oulu on vilkas tapahtumakaupunki

Oulussa on odotettavissa vilkas tapahtumakesä 2022. Kuva: Julius Konttinen

Oulussa järjestetään vuosittain useita eri tapahtumia kesän aikana. Yhdet suosituimmista musiikkitapahtumista Oulussa ovat Qstock ja Suomipop. Nämä tapahtumat jäivät vuonna 2020 koronan takia kokonaan välistä. Vuosien 2019 ja 2021 Qstockin kävijämäärissä ei ollut eroja koronasta huolimatta. Suomipop Festivaaleilla korona näkyi vahvemmin kävijämäärän jäädessä 15 000:een, kun se kahta vuotta aiemmin oli ollut 22 000. Oulun juhlaviikot vetivät vielä elokuu 2019 aikana lähes 63 000 kävijää, 2020 noin 2 400 kävijää ja vuonna 2021 edelleen vain 24 000 tapahtumavierasta. 

Oulun tapahtumien kävijämääriä kesä-elokuussa vuosina 2019-2021. Pandemian puhjettua vuonna 2020 suurimpia festivaaleja ja tapahtumia ei järjestetty Oulussa lainkaan tai vain rajoitetusti. Rajoitukset näkyvät myös vuoden 2021 tilastoissa, kun esimerkiksi Oulun juhlaviikoilla kävijämäärä tippui yli puolella.

Oulun kaupunki kuvailee itseään vilkkaana, ympärivuotisena tapahtumakaupunkina. Halunen kertoo Oulun olevan eläväinen kaupunki.  

”Se eläväisyys tarkoittaa sitä, että kaupungissa on jatkuvasti jotakin tapahtumaa, isompaa ja pienempää”, Halunen sanoo. 

Vinkka Newsin teettämän kyselyn mukaan oululaiset näkevät Oulun monipuolisena tapahtumakaupunkina. Yleisesti Oulua pidettiin tapahtumiltaan erityisesti musiikkipainotteisena. Musiikkitapahtumia toivottiin kuitenkin vielä lisää. Pieni osa vastaajista eivät olleet tyytyväisiä Oulun tapahtumatarjontaan.

Toimittajat: Anu Keränen ja Jutta Karjalainen

Lähteet:

Suomipop Festivaali -kuvat

Kaleva: Qstock veti 40 000 kävijää vaih­te­le­vas­sa säässä – korona johti viiteen pe­ruu­tuk­seen

Kaaoszine: Helteisessä Qstockissa ennätykselliset 40 000 kävijää

Oulu – tapahtumien kaupunki

Matkailutilastoja

Finland Festivalsin tilastoja

ePressi: Ensimmäinen Suomipop Festivaali Oulussa keräsi Kuusisaareen yleisöä huimat 24 000

ePressi: Oulun Suomipop Festivaali keräsi yleisöä 22 000

Yle: Kesän isot musiikkifestivaalit käynnistyvät Oulun seudulla koronaturvallisuus huomioiden

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*