Iltapäivisin oululaisissa second hand -liikkeissä käy kova kuhina. Viime vuosien aikana uudenveroisten vaatteiden ja asusteiden kierrättäminen on noussut suureen suosioon. Hämärät ja nuhjuiset kirpputorit ovat muuttuneet siisteiksi ja moderneiksi myymälöiksi, joissa myytävät tuotteet ovat kuin uusia.
Vielä muutamia vuosia sitten kirpputorien ajateltiin olevan suunnattu vähävaraisemmille ja siellä myytävien tuotteiden laadun olevan heikkoa. Nykypäivänä kuitenkin kirpputori sanana on melko vanhanaikainen ja monessa paikassa se on vaihdettu second hand muotoon, joka kuulostaa huomattavasti tyylikkäämmältä. Moni second hand -liikkeiden myyjistä toivookin, ettei heitä kutsuttaisi enää kirpputoriyrittäjiksi. Tätä mieltä on muun muassa oululaisen Dom Second Handin toiminnan päällikkö Mari Tuokkola.
Dom Second Hand sijaitsee Oulun keskustassa Vanhan Pappilan tiloissa. Vinttiportaita astellessa mielen valtaa harras ja lämmin tunnelma. Portaat vievät yläkertaan, josta aukeaa suurehko ja siisti second hand -putiikki. Vaatteet ja asusteet ovat lajiteltu kauniisti esille, jotta asiakas löytäisi etsimänsä tuotteet helposti.
Dom Second Handissa kierrätys ja hyväntekeväisyys kulkevat käsi kädessä. Paikka on Oulun evankelisluterilaisten seurakuntien ylläpitämä hyväntekeväisyysputiikki, jossa sekä miehet että naiset pääsevät tekemään tasokkaita second hand -löytöjä. Miltei kahdeksanvuotiaan Domin henkilökunnalle laatu on aina ollut tärkeä kulmakivi yritystoiminnassa. Tämän vuoksi putiikissa ei myydä niin sanottuja ketjuliikkeiden tuotteita.
Ulkoiluvaatteet käyneet kaupaksi
Domiin ihmiset löytävät usein joko sosiaalisen median tai puskaradion kautta, kertoo Tuokkola. Hän lisää myös, että vuosien varrella tehdyt lehtijutut ovat kasvattaneet asiakasmäärää mukavasti. Ostoksilla käy päivittäin sekä vakioasiakkaita että uusia tuttavuuksia.
Vaikka tällä hetkellä putiikilla menee taas hyvin, puolitoista vuotta sitten, koronaviruksen alettua jylläämään Suomessakin, liikkeen ovet suljettiin muutamaksi kuukaudeksi. Tilanne alkoi normalisoitumaan vasta tänä kesänä, sillä ihmisillä ei ole hetkeen ollut tarvetta ostaa vaatekaapin täydennystä. Tuokkola on pistänyt merkille, että pandemian aikana putiikista varsinkin ulkoiluvaatteet ovat löytäneet nopeasti uusia omistajia. Toisin taas on käynyt esimerkiksi juhlavaatteille, joiden ostamista ei ole koettu tarpeelliseksi.
Korona-aika on tuonut omat haasteensa putiikin toimintaan, mutta sekä Tuokkola että hänen vieressään istuva työntekijä Mirjami Nikula ovat tällä hetkellä hyvinkin toiveikkaita tulevaisuudesta. Ihmisiä on alkanut näkymään Domissa yhä enemmän, ja siitä henkilökunta on tietysti erittäin mielissään.
Uusin tulokas myy vain merkkivaatteita ja -asusteita
Ouluun on lähiaikoina avattu myös uusia kierrätettyjen tuotteiden myymälöitä. Yksi uusista tulokkaista on ydinkeskustassa sijaitseva Vau Second Hand. Liike myy poikkeuksellisesti ainoastaan käytettyjä merkkituotteita. Jo liikkeen ovelta ei voi olla huomaamatta Luis Vuittonin kasseja ikkunoilla ja Tommy Hilfigerin puseroita kauniisti rekkeihin aseteltuina. Laatu ei maksa ainoastaan luksusmyymälöissä vaan myös second hand -liikkeissä. Hintalappuja vertaillessa huomaa kuitenkin, etteivät suinkaan kaikki tuotteet ole satojen eurojen arvoisia. Kierrätettyjä merkkivaatteita löytyy myös kympillä tai parillakin.
Reilun kuukauden aikana uusi liike on saanut jo suuren suosion. Vau-myymälän omistaja Karoliina Pietilä kertoo, että Instagram on tärkeä kanava liikkeen markkinoinnissa. Hän lisää myös, että moni asiakkaista on ollut alun perin vain ohikulkumatkalla ja päättänyt poiketa ostoksille.
Tämänhetkinen pandemiatilanne ei ole juuri omistajaa säikäyttänyt. Hän kokee, että kesän jälkeen tilanne on taas rauhallisempi eikä ajattele, että uuden liikkeen avaaminen tällaisena aikana olisi ollut huono idea.
”Yritystoiminnan aloittaminen on joka tapauksessa aina pieni riski”, Pietilä pohtii.
Pandemia koettelee yrittäjiä
Vaikka osa second hand -liikkeiden yrittäjistä uskoo pärjäävänsä korona-ajan yli, ei kaikille tilanne ole samankaltainen. Vau Second Handin naapuriputiikki Saaga joutuu lopettamaan toimintansa lokakuun lopulla. Saaga ehti myydä asiakkailleen uudenveroisia tuotteita vain reilun vuoden ajan.
Saagan työntekijät kertoivat suru-uutisen Instagram-tilillään syyskyyn loppupuolella. Valoisassa ja siistissä liiketilassa on kuitenkin ollut viimeisten viikkojen aikana samanlainen tunku kuin ennenkin. Asiakkaat haluavat selkeästi tukea liikettä loppuun saakka.
Trendikkyys ja eettisyys näkyy ostopäätöksissä
Ihmiset eivät ole unohtaneet kierrättämisen tärkeyttä viime vuosien aikana, vaikka kirpputorit ja second hand -myymälät ovatkin olleet osittain kiinni. Vaatteita ja tavaroita myydään myös paljon netissä. Perinteisempi kanava tähän on Facebook, mutta myös uudet sovellukset raivaavat tilaa itselleen.
Harva enää ajattele, että kierrätettyjä vaatteita täytyisi ostaa heikomman taloudellisen tilanteen vuoksi. Niitä ostetaan trendikkyyden ja eettisyyden vuoksi. Tämä ajatusmalli jos jokin ilahduttaa sekä second hand -myymälöiden työntekijöitä että varmasti myös monia kuluttajia.
Kommentoi