Opintotuen tulorajaan tulossa päivitys – ”Muutos olisi merkittävä”

Opiskelijoiden taloudelliseen tilanteeseen on luvassa helpotusta ainakin hetkellisesti. Kuva: Ilona Manninen.

Opiskelijoilla on mahdollisuus tienata ensi vuonna nykyistä enemmän, jos hallituksen tekemä lakiesitys opintotuen tulorajan nostamisesta menee läpi eduskunnassa.

Opetus- ja kulttuuriministeriön lokakuussa tekemä luonnos esityksestä sisältäisi opintotukeen liittyvän tulorajan nostamisen 25 prosentilla. Kelan opintotukiryhmän vastaavan suunnittelijan Ilpo Lahtisen mukaan vuositulorajan korotus olisi määräaikainen ja se koskisi vain vuotta 2022. Hän myös toteaa, että muutos aiempaan olisi merkittävä, sillä vuosituloraja nousisi aiemmasta 12 498 eurosta 15 630 euroon, kun opiskelija nostaisi opintotukea vuoden aikana tavanomaisesti yhdeksältä kuukaudelta. Konkreettisesi tämä tarkoittaisi sitä, että yhden tukikuukauden tienestit nousisivat 696 eurosta 870 euroon. 

Lakiesitys on nyt edennyt ja se on hyväksytty viime viikolla sivistysvaliokunnassa sellaisenaan.

”Eduskunnan toinen käsittely asiasta on ensi viikolla, ja joulukuun puoleen väliin mennessä lakimuutoksen pitäisi olla vahvistettu”, Lahtinen kertoo.

Vastaavanlainen vuositulorajaan tehty tasokorotus on viimeisen 23 vuoden aikana tehty vain kertaalleen. Tämän lisäksi tulorajaan ovat aiemmin vaikuttaneet indeksikorotukset. Lahtisen toteaa näiden seikkojen olevan keskeisiä syitä tulorajan muutokselle.

”Opintotuen tulorajat ovat jääneet pahasti jälkeen palkkojen kehityksestä. Tämä vuositulomalli on ollut käytössä vuodesta 1998, ja sen jälkeen on tehty vain yksi tasokorotus vuonna 2008. Tulevalla tasokorotuksella otettaisiin kiinni jälkeen jääneisyyttä tässä asiassa.”

Myös opiskelijoiden työllisyys ja sen edesauttaminen ovat tulorajan korottamisen kannalta merkittäviä tekijöitä.

”Hallitus perustelee tätä työllisyysvaikutuksilla. Vuositulorajan muutoksella on merkitystä varsinkin niille aloille, joissa on työvoimapulaa. Tämän lakimuutoksen avulla saataisiin varmasti avoimia työpaikkoja täytettyä”, Lahtinen sanoo.

Hän kuitenkin muistuttaa, että yleiseen asumistukeen ei ole tulossa muutosta, joten opiskelijan kannattaa ottaa se huomioon vuositulon määrää arvioidessa.

”Opintotuen tasokorotus voi pienentää yleistä asumistukea, joten tämän asian suhteen kannattaa olla huolellinen.”

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*