Kodinvaihtajalemmikille uuden omistajan saaminen voi olla elintärkeää

Vila-kissa joutui vaihtamaan kotia kolme kuukautta sitten. Kuva: Sara Saarnia

Suomi on täynnä kodittomia lemmikkejä, ja valitettavan harva niistä saa kovinkaan nopeasti uutta kotia. Oululainen Anniina Turunen, 20, on kuitenkin halunnut antaa kodinvaihtajakissa Vilalle hyvän ja turvallisen kodin. Vila-kissa on 3-vuotias, rodultaan abbessinialainen, joka joutui luopumaan edellisistä omistajistaan kolme kuukautta sitten. Turunen oli pohtinut kissan hankkimista jo jonkin aikaa, mutta ei heti osannut ajatella ottavansa aikuista kissaa. Kun mahdollisuus tuli vastaan, hän koki, että kodinvaihtajakissan ottaminen voisi olla hyvä ratkaisu.

Kotia vaihtavalle lemmikille voi ilmentyä stressioireita uuteen ympäristöön saapuessa

Vila-kissan entiset omistajat elivät lapsiperhearkea, jossa elämäntilanne muuttui nopeasti, eikä kissa voinut enää jäädä perheeseen. Kissa tuli kuitenkin hienosti lasten kanssa toimeen, ja Turusen mukaan se on muutenkin hyvin ihmisrakas yksilö. Kun Turunen vei uuden kissansa ensimmäistä kertaa kotiinsa, kissa oli hyvin ujo ja vierasti jonkin verran uutta ympäristöä. Kissan ruokahalu oli myös aluksi miltei kadonnut. Se kuitenkin melko nopeasti alkoi varovasti haistelemaan paikkoja ja tottui uuteen omistajaansa. Turunen on kuullut, että monet kissat suhtautuvat pelokkaasti uusiin ympäristöihin ja piiloutuvat esimerkiksi sängyn alle.

”Vila joutui olemaan entisessä perheessään paljon päiviä yksin, joten täällä se selkeästi nauttii huomiosta.”

Turunen opiskelee Oulun yliopistossa ja vallitsevien suositusten mukaan opiskelee kotoa käsin. Tämä mahdollistaa sen, ettei Vila-kissan tarvitse juurikaan olla yksin kotona.

Anniina Turunen halusi antaa 3-vuotiaalle Vila-kissalle uuden, hyvän kodin. Kuva: Sara Saarnia

Osa lemmikeistä joudutaan lopettamaan, jos uutta omistajaa ei löydy

Turusen mielestä oli hyvä valinta ottaa kissa, joka ei ole enää pentu. Hänen mukaansa pentuaika olisi ollut varmasti hyvin stressaavaa, eikä siihen välttämättä olisi ollut aikaa näin opiskelijana. Jos kissa ei olisi löytänyt mistään kotia, se olisi jouduttu pahimmassa tapauksessa lopettamaan.

”Abbessinialaiset ovat aika suosittuja kissoja, joten uskon, että Vila olisi löytänyt jostain muualtakin kodin, mutta eihän sitä ikinä tiedä.”

Turunen ajattelee myös, että etenkin ensimmäiseksi lemmikiksi kodinvaihtaja voi olla ihan hyväkin ratkaisu. Varsinkin jos lemmikki on jo vähän vanhempi, ja pentuikä mennyt ohi. Hänen mielestään 3-vuotias kissa on parhaassa iässä, ja iloitsee, että sai juuri tämän ikäisen kissan ensimmäiseksi lemmikikseen. Turunen suosittelee kodinvaihtajalemmikin ottamista, sillä ajattelee, että lemmikki yleensä saa vaihdossa paremman kodin.

”Jos siihen on mahdollisuus, niin suosittelen tarjoamaan kodin kodittomalle lemmikille.”

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*