Kiire ja mobiililaitteet haittaavat unta

Kiire ja teknisten välineiden käyttö aiheuttavat usein uniongelmia. Kuva: Pixabay

Uniongelmien määrä on lisääntynyt. Jatkuva kiire ja elektronisten laitteiden käyttö haittaavat unta, kertoo FinTerveys2017-tutkimus. Noin joka neljännes suomalaisista kärsii univelasta. Saman voi havaita myös kouluterveyskyselyistä.

Lisääntyneet uniongelmat ovat havaittavissa myös psykoterapeutti Marjo Mäyrän asiakkaiden keskuudessa. Neuroliitolla ja Innostuksen Hetki -yrityksessä työskentelevä Mäyrä kertookin hyvin suuren osan asiakkaistaan kärsivän uniongelmista. Suurimmiksi syiksi hän lukee jatkuvan kiireen ja elektronisten välineiden käytön.

”Vireystaso pysyy korkealla vielä myöhään illallakin, ja on vaikeuksia rauhoittua”, Mäyrä selittää.

Unilääkkeitä pidetään yleisesti viimeisenä vaihtoehtona, eikä niihin turvauduta kovin helposti. Hänen mukaansa lääkehoitoon päädytään yleensä, kun uniongelmat ovat jatkuneet pitkään.

”Monesti uniongelmien taustalla on jokin mielialaan liittyvä ongelma”, Mäyrä kertoo.

Ongelmia on monenlaisia, mutta yleisimmiksi psykoterapeutti lukee öisin heräilyn, vaikeuden rauhoittua illalla sekä syvän unen puuttumisen kokonaan. Vaikeuksia ei kuitenkaan Mäyran mukaan kannata missään nimessä jäädä pohtimaan yksin.

”Ongelmista on turha kärsiä yksin, ja niistä puhuminen auttaa. Yhdessä ammattilaisen kanssa asioille löytyy yleensä ratkaisu”, hän painottaa.

Mäyrän mukaan nykyään on myös helpompi selvittää, mistä haasteet johtuvat. Erilaiset unimittarit ovat auttaneet unen seuraamisessa ja haasteiden selvittämisissä. Myös monet hänen asiakkaistaan ovat kokeneet mittarit hyödyllisiksi.

Esimerkiksi oululaisen teknologiayrityksen innovoima Oura Ring -unisormus mittaa unta. Ouralle projektityötä tekevä tutkija Niina Mäkinen kertoo sormuksen soveltuvan henkilöille, jotka ovat kiinnostuneita tarkkailemaan untaan ja rytmittämään elämäänsä.

”Nukkuessa sormusta ei edes huomaa, toisin kuin sykemittareiden kelloja”, Mäkinen vertaa.

Mitkään mittarit eivät kuitenkaan takaa sataprosenttisen luotettavaa tietoa, se on hyvä kuluttajankin muistaa.

”Pitää kuitenkin muistaa, että sormus on tarkoitettu ihan kuluttajakäyttöön eikä oikeaan unitutkimukseen”, tutkija muistuttaa.

Lähde:

Kaleva: ”Unta ei arvosteta nykyään” – Yhä harvempi suomalainen nukkuu tarpeeksi, terveysyritykset perustavat uniklinikoita

 

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*