Queen-elokuva Bohemian Rhapsody nauttii suursuosiota – saa silti kriitikoilta kylmää kyytiä

Freddie Mercury. Kuva: Pixabay

Queenille ja bändin solistille Freddie Mercurylle omistettu elokuva Bohemian Rhapsody näki maailman ensi-iltansa lokakuun lopulla. Elokuvasta syntyi menestys, sillä pelkästään avausviikonloppuna se tuotti maailmanlaajuisesti noin 129 miljoonaa euroa. Kolme viikkoa ensi-illasta lukema on kohonnut peräti 260 miljoonaan.

Bohemian Rhapsody keskittyy Mercuryn polkuun teini-ikäisestä lentokenttätyöntekijästä supertähdeksi. Laulajan matkalle mahtuu paljon draamaa, ylä- ja alamäkiä sekä mahdollisimman aidoksi tehtyjä musiikkiesityksiä. Esimerkiksi Queenin keikka Wembleyllä on tehty lähes tismalleen mallinsa näköiseksi.

Kriitikoilta tylyt arviot

Vaikka elokuvasta syntyi maailmanlaajuinen hitti, useat kriitikot ovat polkeneet sen melkein maanrakoon. Erityisesti liian täyteen ahdettu juoni on ollut elokuva-arvostelijoiden kohteena.

”Elokuva kärsii ristiriidasta; se haluaa olla sekä juhlallinen matka läpi bändin historian että myös tyydyttävä omaelämänkerta Mercurysta. Jälkimmäinen kohta jää alisuoritukseksi, vaikka pääroolissa esiintyvä Rami Malek venyy parhaimpaansa”, arvioi The Independent.

Yhdysvaltalainen Variety-lehti pysyy samalla linjalla. Queenin ja Mercuryn seikkailuista riittää paljon tavaraa, ja sen kaiken mahduttaminen noin kaksituntiseen elokuvaan on haasteellista.

”Jännittävästä aiheestaan huolimatta, elokuva on tavanomainen, keskitietä kulkeva, kuiva, varman päälle pelattu sekä vanhanaikainen omaelämänkerta, joka viilettää tapahtumien läpi ilman, että se paneutuisi niihin syvemmin”, kirjoittaa Variety.

Kuten elokuvan voitoista voi kertoa, Bohemian Rhapsody menestyy kriitikoiden mielipiteistä huolimatta. Suosittu elokuvasivusto Rotten Tomatoes on kysynyt yleisön mielipidettä, ja yli 11 500 vastanneesta 93 prosenttia tykkäsi elokuvasta. Elokuva sai vastanneilta arvosanaksi 4,6/5.

Monet katsoneet kahdesti

Oululaisen elokuvateatterin Starin yrittäjä Kari Kantala kertoo Bohemian Rhapsodyn olleen yksi syksyn suosituimmista. Hän paljastaa yleisön nauttineen Mercuryn tarinasta niin paljon, että osalle katsojista elokuvan näkeminen kertaalleen ei riittänyt.

”Useampi on käynyt toistamiseen katsomassa sen. Bohemian Rhapsody koskettaa laajaa yleisökuntaa, mikä selittää korkeat kävijämäärät”, Kantala sanoo.

Itsekin leffasta nauttinut Kantala kertoo myös, että elokuva loi Starin saleissa suomalaisille poikkeuksellisen ilmiön.

”Ensi-iltaviikonloppuna yleisö taputti elokuvan päätyttyä”.

 

 

 

Lähteet: Rotten Tomatoes, The Independent

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*