Kaleva: Tasavallan presidentti Sauli Niinistö painotti Pohjoismaiden neuvoston istunnon puheessaan yhteistyön merkitystä

Presidentti Sauli Niinistö puhui Norjan ulkopoliittisen instituutin tilaisuudessa pohjoismaisesta lähestymistavasta Euroopan turvallisuustilanteeseen Litteraturhusetissa Oslossa 10. lokakuuta 2022. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö puhui tiistaina 1. marraskuuta Pohjoismaiden neuvoston istunnossa Helsingissä Suomen ulkopoliittisista tavoitteista. Niinistö ehdotti Pohjoismaiden kutsuvan Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin yhdessä vieraakseen. Samankaltaisia tapaamisia Yhdysvaltojen ja Pohjoismaiden välillä on järjestetty muun muassa vuonna 2016 Valkoisessa talossa ja vuonna 2013 Tukholmassa. Aikoinaan Niinistö oli ehdottanut Ruotsin ex-pääministerille Stefan Löfvenille tapaamisen järjestämistä Ruotsissa uudelleen, mutta ei nykyään näe syytä, miksi tapaamista ei voisi järjestää yhtä hyvin Suomessa.

Niinistö toivoi myös syvempää yhteistyötä turvallisuuskysymyksissä Pohjoismaiden ja Baltian välillä sekä kehotti vahvistamaan ja tiivistämään NB8-yhteistyötä entisestään. NB8 on Pohjoismaiden ja Baltian maiden muodostama keskinäinen ryhmä, jonka kesken käsitellään ajankohtaisia turvallisuus- ja ulkopolitiikan asioita.

Niinistö näki ryhmän toimivana, mutta kehotti vahvistamaan yhteyksiä sekä tilannekuvan ja tiedon vaihtoa osapuolten välillä. Niinistön mukaan yhteistyötä tehdään yhteiseksi hyväksi, jolla pyritään välttämään siviilionnettomuudet. Nato-jäsenyys pohjoismaiselle yhteistyölle on Niinistön mukaan merkittävä ja se syventää yhteistyötä entisestään.

Lähde: ”Miksei sitten Suomeen” – Presidentti Niinistö ehdottaa Pohjoismailta vierailukutsua USA:n presidentille

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*