Jätteen määrä kasvoi Suomessa viime vuonna – suomalainen heitti roskiin yli 500 kiloa jätettä

Tilastokeskuksen mukaan jätemäärän kasvu oli maltillisempaa kuin toissa vuonna. Kuva: Juulia Korkiakangas

Sekajätteen eli yhdyskuntajätteen määrä kasvoi viime vuonna Suomessa 80 000 tonnilla. Tämän vuoden jätemäärä vastasi noin 563 kilogrammaa asukasta kohden laskettuna, ja kokonaisuudessaan jätettä kertyi yli kolme miljoonaa tonnia. Kasvua edellisvuoteen oli vajaat kolme prosenttia. Yhdyskuntajätettä on kotitalouksissa syntyvän jätteen lisäksi esimerkiksi kaupan, teollisuuden ja palveluiden jätteet. Asia käy ilmi Tilastokeskuksen tuoreesta raportista. 

Jätteet hyötykäyttöön 

Suurin osa jätteistä hyödynnettiin energiaksi. Yhdyskuntajätteiden energiahyödyntäminen perustuu sähkön ja lämmön yhteistuotantoon, ja lämpöä hyödynnetään varsinkin kaukolämpöverkoissa. Osa jätteistä kuten muovi, hyödynnettiin materiaaleina. Myös biojätettä hyödynnettiin: suurin osa kompostoitiin ja mädätettiin. Mädätys tuottaa biokaasua, minkä lisäksi esimerkiksi kompostimultaa voidaan hyötykäyttää viherrakentamisessa.

Enemmän puhetta kierrättämisestä

Jätettä voi vähentää kierrättämällä. Raahelainen Noora Auer kokee kierrättämisen tärkeänä asiana. Hän kierrättää päivittäiskäyttötavaroista lähes kaiken, muovista ja pahvista elektroniikkaan sekä paristoihin. Hän asuu omakotitalossa, joten esimerkiksi muovi- ja pahvijätteet hän vie Rinki-ekopisteille.

”Joskus ei toki jaksa ihan niin sydänverellä joka pakettia purkaa atomeiksi ja lajitella ja ajoittain päätyy turhaa tavaraa sekajätteeseen, mutta kyllä se aina sen verran omatunnossa kolahtaa, että taas seuraavalla kerralla jaksaa”, Auer kertoo.

Kierrättämisen takia Auerin kahden hengen taloudessa sekäjätettä tulee niin vähän, ettei hänen tarvitse tilata omalle sekajäteastialleen tyhjennystä kuin 3–4 kuukauden välein, mikä vähentää jätemaksuja.

”Biojätteille on haaveissa saada joskus oma komposti”, Auer kertoo.

Auer toivoo, että puheet kierrättämisestä ja kestotaloudesta alkaisivat näkyä käytännössä. 

”Kyllähän tuo hurjalta tuntuu, että jätteen määrä vain kasvaa kasvamistaan”, Auer huokaisee. 

Auer kertoo itse luonnollisesti kiinnittävänsä huomiota esimerkiksi kierrätysaiheisiin uutisiin, mutta pohtii, että kiinnittääkö muut niihin yhtä paljon huomiota ja herättääkö kierrätysaihe kiinnostusta. 

”Elänkö itse kierrätyskuplassa ja oletan, että kaikki tietävät mitä käytännössä tarkoittaa vaikkapa kestotalous?” hän pohtii. 


Rinki-ekopiste

  • Suomen Pakkauskierrätys Rinki Oy on Suomen teollisuuden ja palveluiden kaupan vuonna 1997 perustama ja omistama palveluyhtiö.
  • Voittoa tavoittelematon yhtiö.
  • Rinki-ekopisteisiin kuluttajat voivat palauttaa käytöstä poistetut kartonki-, lasi- ja muovipakkaukset sekä pienmetallin.
  • Rinki-ekopisteitä on ympäri Suomen yli 1850.

Lähde:

Tilastokeskus: Yhdyskuntajätteen määrä kasvoi hieman vuonna 2019 – suurin osa jätteistä hyödynnettiin edelleen energiana

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*