HS: Uuden tutkimuksen mukaan tunti täysin ilman puhelinta voi olla haastavaa, mutta kannattaa

Psykologian tohtori Mona Moisala suosittelee olemaan välillä täysin ilman puhelinta. Jopa tunti päivässä auttaa aivoja palautumaan. Puhelimeton aika tarkoittaa aikaa, jolloin puhelin on täysin aistien ulottumattomissa. Tämä voi olla älypuhelinkeskeisessä maailmassa haastavaa, kerrotaan HS:n jutussa.

Moisalan mukaan lyhyempi keskeytymätön puhelimeton aika on parempi aivoille, mitä kokonaisuudessaan pidempi aika, jos se on jakaantunut pitkin päivää. Aivot pyrkivät ratkaisemaan puhelimesta tulevia ärsykkeitä, kuten ilmoituksia, jolloin vireystila pysyy korkeana. Kun puhelin on ulottumattomissa vähintään tunnin, niin ongelmanratkaisuverkosto ehtii palautumaan.

HS:n kyselyyn vastanneista lähes 30 prosenttia ei ole tuntiakaan ilman puhelinta päivässä. Puhelimesta otetaan usein lisästimulaatiota tylsiltä tuntuviin askareihin. Musiikkia tai podcasteja kuunnellaan kuntosalilla, ruokaa tehdessä tai kaupassa käydessä. Keskittymällä hetkeen ilman taustaärsykkeitä keskittymiskyky sekä kyky sietää tylsyyttä paranee.

Puhelimetonta aikaa hankaloittaa myös eri palvelutilanteiden kytkeytyminen älypuhelimen sovelluksiin. Nykyään esimerkiksi pankkiin, postiin ja jopa auton tankkaukseen on olemassa omat sovelluksensa.

Lähteet:

Olemme sekoittaneet sisäisen kellomme, kertoo tuore tutkimus − Tämän vuoksi tunti ilman älypuhelinta kannattaa

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*