Haukiputaan ja Iin lukio mukana Lukiolaiset lepakkotutkijoina-projektissa

Lepakko on lentävä nisäkäs. Kuva: Unsplash

Haukiputaan ja Iin lukio ovat mukana valtakunnallisessa projektissa yhdessä Helsingin yliopiston kanssa.

Haukiputaan lukion biologian ja maantieteen lehtori Tomi Jokivirta kertoo, että kyseessä on lukiolaisille tehty monitieteellinen tiedekurssi. Siellä opiskelijat pääsevät itse toteuttamaan tutkimusta. ’’Nykyinen kurssi on vielä pilottivaiheessa, eli datankäsittely on vielä kesken’’, Jokivirta tarkentaa.

’’Opiskelijat pääsevät kuitenkin itse analysoimaan tuloksia, ja tulokset menevät lisäksi tutkijoiden käsittelyyn’’, Jokivirta jatkaa. Tutkimustuloksia analysoi Luonnontieteen keskusmuseon tutkijaryhmä.

Havaintopisteitä eri puolilla Oulua

Tutkimusaiheena on lepakoiden esiintyvyys Rantapohjan alueella. Tutkijaryhmä asetti huhti-lokakuun ajalle puihin AudioMoth -ultraäänidetektoreita, jotka tallensivat lepakoiden saalistusääniä.

Iin lukion havaintopisteet oli sijoitettu keskustaan, Yli-Iihin, Oijärvelle, Jakkuun, Illinsaareen sekä yksi Haukiputaan Santaholmalle. Haukiputaan tutkijaryhmän havaintopisteet tallensivat ääniä tämän sekä viime vuoden kesän aikana. Nämä havaintopisteet sijaitsivat Häyrysenniemessä, Keiska-Siikasaaressa, Jokikylässä, Torpanmäellä, Haapajärvellä, Annalankankaalla sekä Kiviniemessä.

Lepakoiden sijainti selviää niiden äänen perusteella

Ihminen ei voi kuulla lepakon kimeää ääntä, mutta tallennetut äänet voidaan kuulla niitä muuttamalla. Äänien ilmaantuvuudesta voidaan tehdä päätelmiä esimerkiksi lepakoiden esiintymisestä ja aktiivisuudesta.

Jokivirta pitää mahdollisena, että ensi kesänä he asettaisivat kameroita kuvaamaan lepakoiden liikehdintää, mikäli projekti jatkuu tuolloin.

  • Suomesta löytyy 13 lepakkolajia
  • Euroopassa ja sen lähialueilla lajeja on 52
  • Pohjoinen sijainti tuo haasteita lepakoille kylmyyden sekä kesällä
    runsaan valon myötä
  • Osa Suomen lepakkolajeista on muuttajia; ne jaetaan lyhyen, keskipitkän ja pitkän matkan muuttajiin
  • Muuttosuunnat ovat itä-länsi-suuntaisesti Ruotsiin ja Suomenlahden yli etelään.

Lähteet:

Haukiputaan ja Iin lukion opiskelijat lepakkotutkijoina tiedeprojektissa

Suomen lepakot

LEMU-hanke

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*