Etätyö uuvuttaa suomalaisia – Lähityöstä voimaa jaksamiseen

Etätyöläiset kaipaavat kontakteja. Kuva: Pixabay

Yle uutisoi alkuviikosta, että etätyö on alkanut uuvuttaa suomalaisia. Viisi yliopistoa yhdessä Työterveyslaitoksen kanssa on kerännyt kokemuksia etätöistä kuluneen vuoden aikana. Vaikka vastaajien mukaan työteho on ollut parempi keskeytyksettömämmässä ympäristössä, työn nähtiin itsessään muuttuneen kuormittavammaksi. Samoin videokokoukset koettiin jäykiksi ja kahvihuonekeskusteluja kaivattiin.

Työpsykologi Liisa Uusitalo-Arola kommentoi Ylelle heinäkuussa, että työkavereiden puuttumisella voi olla kielteisiä vaikutuksia, sillä yhteisön tuen merkitys on tärkeä osa elämää. Hän sanoo itse saavansa voimaa kontakteista, vaikka tekee normaalistikin töitä kotoa käsin.

Työpaikoilla taataan turvallinen ympäristö

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on listannut työnantajajille toimintaohjeen, jotta koronavirus ei leviäisi työpaikoilla. THL:n mukaan työantajan on huolehdittava työturvallisuudesta, arvioitava riskit, perehdytettävä, valvottava ja varmistuttava työpaikan puhtaudesta ja hygieniasta.

Nordealla asiakaspalvelujohtajana työskentelevä Anna-Leena Niinimaa toteaa, että heidän toimistollaan on homma hyvin hallussa.

”Oma tiimini, johon kuuluu 16 työntekijää, on ollut töissä konttorilla koko korona-ajan”, hän kertoo.

Niinimaan mukaan Nordea huolehtii toimistolta käsin työtä tekevien turvallisuudesta erittäin hyvin. Muun muassa työpisteiden sijoittelussa on otettu huomioon turvavälit ja maskit ovat käytössä. Kokoukset ja kahdenkeskiset keskustelut käydään etäyhteyksin.

”Työntekijät ovat suhtautuneet positiivisestä siihen, että olemme voineet pysyä toimistolla. Täällä voimme taata oikeaoppisen työergonomian sekä työyhteisön tuen”, hän lisää.

Anna-Leena Niinimaa mittaa tarkkaan turvavälit. Kuva: Anna Vaara

Etätöistä takaisin kentälle

Työhön palaaminen voi huolestuttaa koronaepidemian takia. Työpaikalle paluusta ei silti voi kieltäytyä, toimihenkilöliitto Erton puheenjohtaja Juri Aaltonen kirjoittaa blogissaan. Riskiryhmään kuuluminenkaan ei automaattisesti oikeuta kieltäytymiseen, mutta Aaltonen näkee kaiken olevan sovittavissa.

Orionin myyntiedustaja Anitta Kankaalla on kokemusta kuluneen vuoden aikana niin etätyöstä kuin töihin paluustakin. 

”Kuuluin itse vielä syksyllä riskiryhmään, mutta työhön palaaminen ei pelottanut. Työnantaja tarjoaa maskit ja palaverit ovat edelleen etäkokouksina.”

”Työni on paljon ratissa istumista ja yksinoloa, mutta kyllä sitä jo kaipasi asiakastapaamisia”, Kangas toteaa. 

Kankaan mukaan etätyökausi vahvisti oman työnsä mielekkyyttä.

”Huomasin töihin palatessa pitäväni työstäni niin paljon, että en edes aio jäädä vielä eläkkeelle, vaikka ikä antaisi siihen jo luvan!” hän naurahtaa. 

Lähteet:

YLE: Tutkimus: Yksinäinen puurtaminen etätöissä alkanut kaihertaa suomalaisia

YLE: Siirtyminen lomalta voi olla nyt tavallista vaikeampaa

Erto: Etätöistä takaisin toimistoon – Onko pakko palata lähitöihin

THL: Ajankohtaista koronaviruksesta

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*