Designkoirien suosio on kasvanut viime vuosina räjähdysmäisesti. Ne ovat kahden puhdasrotuisen koiran risteytyksiä, ja suosituimmaksi niistä on noussut labradoodle. Rotu syntyi, kun haluttiin saada allergisoimaton opaskoira yhdistämällä labradorinnoutajan käyttöominaisuudet villakoiralle ominaiseen allergisoimattomuuteen. Maailmalla labradoodlen hinta vaihtelee 100–4000 dollariin kasvattajan mukaan.
Ongelma designkoirissa on, ettei koiria rekisteröidä. Tämän takia perinnöllisten sairauksien etenemistä ja polveutumista on vaikeaa seurata. Rekisteröimättömyyden perusteella niiden ei tarvitse käydä säännöllisissä terveystarkastuksissa, mikä taas on rekisteröidyille puhdasrotuisille koirille välttämätöntä. Toinen suuri haittapuoli on designkoirien ennakoimattomuus. Puhdasrotuisilla koirilla on tietyt standardit, mitä designkoirilla ei ole. Erityisesti designkoirien turkin laatua on vaikea ennustaa. Tämä aiheuttaa ongelmia turkinhoidossa, ja allergisoimattomuuden piirre ei välttämättä aina toteudu koirassa.
Doodle-koirille eli villakoirasekoituksille on jo olemassa olevia rekisteröityjä koirarotuja. Yksi hyvä esimerkki on espanjanvesikoira.
Allergiasoimatonta koiraa etsinyt Antti Ahonen sai tietää espanjanvesikoirasta perheen tutun kautta. Ei mennyt kauan, kun hän haki oman espanjanvesikoiran, Helinän, Tamperelaiselta kasvattajalta. Ahonen kertoo, että allergisoimattomuus oli tärkeä piirre koirassa, sillä hänen isänsä on allerginen. Täysin allergisoimatonta koiraa ei tiedettävästi ole olemassa, mutta perhe huomasi espanjanvesikoiran allergisoivan huomattavasti vähemmän kuin muut koirarodut. Muutaman päivän altistumisen jälkeen oireet loppuivat täysin.
”Espanjanvesikoira on loistava käyttökoira! Harrastamme Helinän kanssa vesipelastusta, metsästystä, jälkeä, agilitya ja tokoa eli tottelevaisuuskoulutusta. Tästä koirasta on siis moneen”, Ahonen kertoo.
Sekarotuisia koiria suositaan niiden geenipoolin laajuuden takia, joten niitä pidetään terveempinä. Tämä ei kuitenkaan ole täysi totuus, vaan niissä voi esiintyä täysin samoja vikoja kuin alkuperäisrodulla.
”Koirien jalostaminen on tärkeää tehdä luonteen, terveyden ja käyttötarkoituksen pohjalta eikä ulkonäön”, Ahonen painottaa.
Kommentoi