Totta vai tarua? Suomalaisilla poliitikoilla ei ole ammattimaisia puheenkirjoittajia

”Suomalaisilla poliitikoilla ei ole ammattimaisia puheenkirjoittajia” -väittämän esitti keskustapuolueen taustavaikuttaja Timo Laaninen A-Studion lähetyksessä 15.10.2018.

Ulkomailla, ja varsinkin Yhdysvalloissa, on tapana käyttää retoriikan ammattilaisia poliitikkojen puheenkirjoittajina. Toisin on meillä Suomessa.

”Kirjoitan yleisesti ottaen itse puheeni. Joskus poliittinen avustajani saattaa kirjoittaa tekstiaihioita ja pointteja aiheeseen liittyen avuksi, mutta lopullisen puheen kirjoitan itse”, kertoo kansanedustaja Hanna Sarkkinen (vas.).

Jos kyseessä on tärkeä puhe, sitä hiotaan yhdessä avustajan ja muiden kansanedustajien kanssa. Minkäänlaista retoriikan ammattilaista ei Sarkkinen ole siis koskaan käyttänyt.

”Liekö sellaisia on edes Suomessa olemassa?”

Suomessa on yksi freelancer-kirjoittaja, joka on erikoistunut puheisiin. Puhetaidon ja retoriikan kouluttaja Antti Mustakallio kertoo, että vaikkapa muissa Pohjoismaissa käytetään ammattimaisia puheenkirjoittajia ministeriöissä.

Hän kertoo Sarkkisen tapaan, etteivät suomalaiset poliitikot käytä ammattimaisia kirjoittajia.

”Suomessa luotetaan asiantuntijapuheeseen, vaikka puheen vaikuttavuutta voitaisiin lisätä tehokeinoin”, kertoo Mustakallio sanomalehti Suomenmaan artikkelissa marraskuussa 2017. Retoriikkaan panostaminen ja puheen rakenteeseen panostaminen ovat hänen mielestään helposti kuunneltavan puheen merkkejä.

Koska suomalaiset poliitikot käyttävät pääsääntöisesti avustajia tai oman puolueensa kansanedustajia apuna puheidensa tekemisessä, voi siltä osin todeta, että Suomessa ei ole ammattimaisia puheenkirjoittajia.

Epäselväksi tosin jää, käyttävätkö esimerkiksi ministerit ammattikirjoittajia vai tukeutuvatko hekin avustajiinsa puheita kehitellessään.

Totta vai tarua: 50/50

 

 

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*