Totta vai tarua? Oleskelu kauemmin auringossa ei lisää kehon D-vitamiinivarastoa

Mtv uutiset julkaisi vuoden 2019 heinäkuussa artikkelin, joka käsitteli auringonottoa. Artikkelissa kommentoi Syöpäyhdistyksen terveysosaston johtaja Juha Heino.

”D-vitamiinia saa riittävästi kesälomakaudella toukokuusta syyskuuhun, kun on kolme kertaa 15 minuuttia auringossa. Talvella sitä tarvitsee purkista lisää”, Heino kuvaa.

D-vitamiinia esiintyy viidessä eri muodossa. Ihmiselle tärkeimmät muodot ovat D₂- ja D₃-vitamiini. D₃-vitamiinia eli kolekalsiferolia muodostuu iholla ultraviolettisäteilyn reaktion jälkituotteena. Ravinnosta tätä vitamiinia saa esimerkiksi kalasta.

Vaaleaihoinen ihminen tuottaa auringon UV-säteilystä enemmän D₃-vitamiinia kuin tummaihoisempi ihminen. Tumma iho suojaa UV-säteiltä paremmin ja tuottaa sen takia henkilölle vähemmän D₃-vitamiinia. Myös ikä vaikuttaa vitamiinin tuotantoon.

Aurinkosuojavoiteet estävät D₃-vitamiinin tuotannon ihon kautta lähes kokonaan. Ihon palaminen kasvattaa ihosyöpäriskiä huomattavasti, joten oleskelu auringon alla ilman suojaa ei ole suositeltavaa kauempaa kuin 30 minuuttia.

Totta vai tarua: Totta.
Auringosta aikuinen saa päivällä maksimissaan 250 mikrogrammaa D-vitamiinia. Ihossa muodostunutta vitamiinia ei voi saada liikaa, joten varastoituminen ei ole mahdollista koko talven varalle. Suomessa myös perusterve aikuinen tarvitsee D-vitamiinilisää talvikuukausina purkista.


Lähteet:
Hanna-Leena Kokkonen, 2012, D-vitamiinitietoisuus
Amanda Barrell, National Library of Medicine
farmakologian emeritusprofessori, Ilari Paakkari, Duodecim

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*