Viruksen hiljentämä kaupunki

Virus on hiljentänyt Oulun kaupungin kadut. Kuva: Saana Tuisku

Oululainen kevätsää näyttää parastaan: aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta ja pakkasmittari on kivunnut pariin pakkasasteeseen. Täydellinen sää ulkoiluun, mutta Oulun keskustassa ei liiku kuin muutama ohikulkija. COVID-19 eli koronavirus on pysäyttänyt kaikki.

Suuntaan keskellä kaupunkia sijaitsevaan ostoskeskukseen. Alakerroksen tavallisesti niin täydet kahvilat huutavat nyt kipeästi asiakkaita. Nopeasti laskettuna heitä taitaa olla kahdessa kahvilassa yhteensä viisi. Uusia asiakkaitakaan ei hetkeen ole odotettavissa, sillä käytävillä ei liiku kuin pari kulkijaa.

Yläkerroksiin mennessäni tunnelma on aavemainen, ei ketään missään. Tuntuu lähes rikolliselta kävellä pitkin tyhjiä käytäviä. Ainoat ihmiset näen liikkeiden sisällä ja hekin ovat henkilökuntaa. Jään seuraamaan hetkeksi erästä myyjää ja vaikuttaa, että hän etsii epätoivoisesti jotain tekemistä. Vaatekasat on taidettu viikata jo useaan otteeseen. 

Ravintolamaailman ravintoloissa tunnelma ei juurikaan muutu. Normaalisti lounasaikaan istumapaikoista on lähes pulaa, mutta nyt tilanne on toisin. Ravintoloiden työntekijöitä pitävät kiireisenä kotiin ruokaa tilaavat asiakkaat. Tästä kielii kuljetusfirmojen lähettien säntäily ravintolasta toiseen. Yksi ruoka-annos matkaan kiinalaisesta ja toinen sushibaarista. Ja taas mennään.

Kiertelen pitkin ostoskeskusta tovin. Satunnaiset vastaantulijat eivät ota edes katsekontaktia. Väistämättä tulee tunne, että kaikki häpeilevät liikkua julkisilla paikoilla tällaisena aikana. 

Yrittäjien painajainen

Poistuessani kauppakeskuksesta sää on edelleen loistava. Jos pitäisi kuvailla täydellistä kevätsäätä, se olisi juuri tällainen. Kaupungilla kävellessäni en voi olla huomaamatta useiden myymälöiden ikkunoissa ja ovissa tekstejä varoittamassa viruksesta. Asiakkaita kielletään tulemasta flunssaisena asioimaan.

Pankki näyttää tyhjältä. Epäilyttää, onko se edes auki. Mielenkiinnosta on pakko käydä nykäisemässä ovenkahvasta. Aukihan se on. Sisällä ei vain ole virkailijan lisäksi ketään. 

Kaikkien liikkeiden sisällä näyttää rauhalliselta. Asiakkaita ei ole kuin muutamassa. Paikallinen lippukauppa näyttää pimeältä ja syy selittyykin nopeasti ovessa olevasta lapusta. Liike on suljettu koronaviruksen vuoksi, eikä aukeamisesta ole varmaa tietoa. Suru valtaa mielen. Pienten liikkeiden ja yrittäjien kohdalla tilanne on painajaismainen.

Vapaiden parkkipaikkojen määrä keskustassa on ennennäkemätöntä. Kun yleensä joutuu ajamaan ympyrää kyllästymiseen asti paikan toivossa, voi nyt huoletta pysäköidä, vaikka poikittain. Paikkoja kyllä riittää kaikille halukkaille.

Kuva: Roosa Sarajärvi

Tuuli ei koronaa hätkähdä

Suuntaan poispäin ydinkeskustasta. Meno vain rauhoittuu entisestään. Yleensä työmatkalaisia täynnä olevat bussipysäkit nököttävät nyt yksinäisinä tienpielissä ja bussit ajavat niiden ohi pysähtymättä. Kuuluisasta neljän ruuhkasta ei ole tänään tietoakaan. 

Rollaattorin kanssa kulkeva vanhempi rouva nostaa katseensa minuun ja hymyilee. Nyökkään ja hymyilen takaisin. Mieleeni hiipii ajatus, että olisi ihana jäädä juttelemaan. Näinä aikoina se tuskin on korrektia, joten jatkan matkaani. Kohtaaminen jää ajatuksiin loppupäiväksi. On kamalaa ajatella, että saatoin olla hänen ainoa ihmiskontaktinsa koko päivänä. 

Päästessäni kotiovelle posket punoittavat kuin omenat. Koronalla ei onneksi ole tähän osaa eikä arpaa. Vaikka kaikki muu muuttuisi ja koko kaupunki pysähtyisi niin yksi asia on varma: Oulussa tuulee aina. 

Share

1 Comment

  1. Pysäköinnin valvojat eivät kavahda koronaa. En siis suosittele laittamaan autoa parkkiin poikittain minnekään. Siellä tehdään arvokasta duunia!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*