Tärkeimpänä nauttiminen

Pikkujoulukautena myydään myös paljon alkoholittomia juomia. Kuva: Pixabay

Kun ulko-ovi avautuu, vastaan leijailee ruoan tuoksu ja korviin kantautuu iloinen tervehdys. Olen saapunut keskelle kaupunkia, Teatteri Rioon.

Vietetään marraskuun loppua, pikkujoulukauden kiireistä aikaa. Narikassa parveilee naisia kiharretuissa hiuksissaan ja upeissa asuissaan. Miehet luovat viimeisiä silmäyksiä peilikuviinsa ja harovat hiuksensa vielä lopulliseen loistoonsa. Tunnelma aulassa on innostunut ja iloinen.

Teatterisalin valtaa äänekäs puheensorina. Ympärilläni kuuluvat naurunremahdukset kantautuvat varmasti pitkälle ulos asti. Ohi kiiruhtavat tarjoilijat ovat merkki siitä, että hommaa riittää. Kiireestä huolimatta kaikki hymyilevät.  

Yksinkertaista ja helppoa

Parhaillaan vietettävästä pikkujoulukaudesta kielivät useita pöytiä koristavat varattu-kyltit. Niiden alle on kirjattuna eri yritysten nimiä. Pöydät notkuvat buffet-pöydän antimista, ja laseja täydentävät melko tasaisesti niin puna- kuin valkoviinit. Jokunen oluttuoppikin on eksynyt joukkoon. 

Mitä sitten suomalainen haluaa pikkujouluilta? 

’’Hyvää ruokaa ja viihteellistä ohjelmaa’’, vastaa Teatteri Rion myynti- ja tuotantopäällikkö Berit Leinonen

Yksinkertaisuus on valttia tässäkin asiassa.

’’Tilaukset vaihtelevat paljon tilaisuuden järjestäjän ja budjetin mukaan. Osa firmoista tarjoaa työntekijöilleen vain yhden jutun, esimerkiksi ruoan. Jotkut tarjoavat kaiken’’, hän jatkaa viitaten yritysten varaamiin pikkujoulutilauksiin.

Rauhallista nautiskelua

Stereotypiat suomalaisten äänekkäistä, alkoholinhuuruisista pikkujouluista elävät edelleen. 

Ympärillä olevista pöydistä lähes jokaisesta löytyy jonkinlainen alkoholijuoma, mutta määrät ovat varsin maltillisia. Koko illan aikana järjestyshäiriötä ei synny, joten ainakin tämän illan juhlijat ovat rikkomassa niitä kuuluisia olettamuksia. Leinonen kertookin, että tavallisimpia järjestyshäiriöitä ovat liian suureen ääneen keskustelevat pöytäseurueet. 

’’Aika moni käyttää pikkujouluaikana alkoholia. Keskimäärin kulutus on varmasti runsaampaa kuin muina vuoden aikoina’’, toteaa Leinonen kysyttäessä suomalaisten alkoholikulttuurista.

’’Toisaalta viime vuosina on alkoholittomien oluiden ja siiderien myynti lisääntynyt huomattavasti.’’

Ainakin tämä ilta osoittaa sen, että suomalainen pikkujouluporukka on nimenomaan nauttimassa, ei hakemassa mahdollisimman kovaa humalaa.

Ymmärrystä puolin ja toisin 

Kiireinen aikakausi lisää väistämättä tarjoilijoiden työmäärää. Etenkin isot ruokailevat ryhmät työllistävät eniten. Yleensä asiakkailta kuitenkin löytyy kiireen keskellä ymmärrystä. Kaiken ei tarvitse tapahtua heti, koska juhlijoilla itsellään ei kiirettä ole.

’’Asiakkailta saa kyllä kiitosta mukavasta ja hyvin sujuneesta illasta’’, hymyilee Leinonen.

Kymppiuutiset pyörivät jo televisiossa, kun pikkujouluilta alkaa kääntyä loppua kohti. Myöhäisestä ajankohdasta huolimatta joka puolella näkyy hymyileviä kasvoja. Viimeiset ryhmäkuvat ja illan kertaukset ennen ulkotakkien pukemista. 

Teatteri Rio hiljenee asiakkaiden lähdettyä, mutta vain hetkeksi. Huomenna on aika uusien pikkujouluporukoiden.

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*