Ossi Karhu ja toukokuun yhdestoista

Perinteiset uutiset voivat olla pahimmillaan erittäin puuduttavaa materiaalia ja varsinkin lapsiperheissä ajankohtaisten asioiden seuraaminen on mennyt todella vaikeaksi. Vinkka News tarjoaakin nyt vallankumouksellisen keinon kuunnella uutisia: journalistinen satu.

Jos lapset estävät sadun lukemisen, voit myös kuunnella tarinan Ossi Karhusta klikkaamalla tämän tekstin alla olevaa soitinta. 

 

Ossi Karhu ja torstai 11. toukokuu 2017.

Olipa kerran karhu nimeltään Ossi. Ossi oli hullunkurinen otus, sillä hän ei tehnyt lainkaan samankaltaisia asioita kuin normaalit karhut. Hän tykkäsi viettää päivänsä Oulussa, ihmisten keskellä, tutustumassa mitä ihmeellisimpiin ilmiöihin.

Eräänä päivänä, tarkemmin sanottuna torstaina 11. toukokuuta, Ossin oveen koputettiin. Siellä oli hänen hyvä henkilökohtainen ystävänsä, jääkarhu nimeltään Justus.

”Hei Ossi, kuulitkos, että Suomi aloittaa tänään virallisesti Arktisen neuvoston puheenjohtajamaana?” Justus aloitti iloisena.

Ossi katsoi ystäväänsä ihmetellen.

”Arktinen neuvosto? Mitä ihmettä sen on tarkoitus tehdä?”

”Arktinen neuvosto on kansainvälinen, hallitusten välinen korkean tason foorumi, jossa keskustellaan arktisten alueiden hallitusten ja alueen alkuperäisyhteisöjä koskevista asioista ja ongelmista.”

Ossi ymmärsi heti, miksi Justus oli innoissaan. Olihan kaverin koti viimeisten vuosikymmenten aikana pienentynyt suuresta kolmiosta pieneksi yksiöksi. Justus vaikutti kuitenkin hieman varovaisen iloiselta.

”Onhan tämä kivaa, että Suomen kaltainen kylmä maa ottaa ohjat näissä keskusteluissa, sillä sekä minua, että Lapin yliopiston Arktisen keskuksen johtajaa Timo Koivurovaa on vähän hirvittänyt, millaisen linjan Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ottaa näihin asioihin.” Justus totesi vaisusti.

”Kai Suomella on sitten jonkinlaisia tavoitteita tulevalle kaudelle?” Ossi kysyi varovasti.

”No, Ilta-Sanomien artikkelissa kerrotaan puheenjohtajakauden tavoitteista näin: Ilmastonmuutoksen aiheuttaman arktisten alueiden muutosten hillitseminen, arktisen yhteistyön kehittäminen ja monien huippukokousten järjestäminen. Näiden kokousten yhteydessä yritettäisiin järjestää Trump ja Venäjän presidentti Vladimir Putin saman pöydän ääreen, sekä tuoda esiin myös omaa arktista osaamistaan kansainvälisissä kokouksissa.” Justus luetteli.

Pitkän litanian jälkeen Justuksen oli pakko istua alas.

”Kauanko tämä kausi nyt sitten kestää?” Ossi kysyi.

”Arktisen neuvoston puheenjohtajamaan kausi kestää kaksi vuotta.” Justus sanoi hengästyneenä.

Ossi päästi väsyneen jääkarhun asuntoonsa, ja osoitti hänelle reitin olohuoneeseen. Justus laahusti väsyneenä kohti huoneen reunalla sijaitsevaa nojatuolia. Ossi katsoi huolestuneena ystävänsä jaksamista. Hän päätti avata ikkunan, jotta asuntoon saataisiin vähän raitista ilmaa.

Ikkunan alta kuului kuitenkin kovaa haukuntaa.  Se oli Onni, Ossin Turussa asusteleva koiraystävä.

”Ossi! Minä sain töitä! Minusta tulee Tullin uusi nuuskakoira!”

Karhu avasi ikkunan ja kurkisti hymyillen kohti ystäväänsä. Iloinen Onni heilutti häntäänsä ja jatkoi ilmoitustaan.

”Onnea Onni, mistä sinä aiot nuuskaa etsiä?”

Onni kertoi ylpeästi laittoman nuuskantuonnin tapahtuvan yleensä Ruotsin kautta tai postilähetyksinä. Hän kertoi myös maakuntalehti Kalevan uutisoineen asiasta.

Ossi osoitti lämpimän hymynsä kohti ystäväänsä ja sulki ikkunan. Oli mukavaa, että myös Turusta oli mahdollista löytää uusia töitä, vaikkakin Onnin työkuva oli ilmeisesti liikkuvan yksikön mukana.

Justus Jääkarhu oli tässä vaiheessa saanut uutta virtaa elämäänsä. Jättimäinen eläin nousi ja lähti astelemaan kohti ulko-ovea.

”Minun on pakko mennä kotiin, sillä meidän jääkarhujen suosikkipelin eli jääkiekon NHL:ssä pelataan parhaillaan pudotuspelejä. Minä haluaisin ehtiä katsomaan tämän yön kierrosta.” Justus puuskutti.

Ossi yskäisi käpäläänsä. Justus tiesi sen tuovan huonoja uutisia.

”Ne ottelut ovat jo päättyneet, Sami Vatasen Anaheim Ducks voitti Edmonton Oilersin 2-1 ja Pittsburgh voitti Washington Capitalsin 2-0.”

Apea Justus harmitteli tuuriaan, mutta löysi asiasta positiivisiakin piirteitä.

”Onpas mukavaa: tämähän tarkoittaa sitä, että sarjan pääpalkinnosta Stanley Cupista pelaa varmasti ainakin yksi suomalainen. Seuraavassa vaiheessa, eli konferenssin finaaleissa Vatasen Anaheim kohtaa Pekka Rinteen Nashvillen, josta voittaja jatkaa kohti koko sarjan finaaleja.”

Ossi nyökkäili.

”Eikä sovi unohtaa sitä, että myös toisessa konferenssifinaaliparissa nähdään suomalaisväriä: Pittsburghin joukkueessahan pelaa Olli Määttä. He kohtaavat ainoana kanadalaisena joukkueena mukana olevan Ottawan.” hän jatkoi ystävänsä iloa.

Hymyilevä Justus heilautti tassuaan iloisena, ja lähti astelemaan tyytyväisenä kohti ulkona odottavaa taksia arktisille alueille. Ossi seurasi ystäväänsä pihalle, ja vilkutti ystävänsä perään siihen asti, että taksin takavalot katosivat näkyvistä.

Ossi päätti lähteä retkeilemään, mutta ennen kuin hän teki radikaaleja päätöksiä, piti hänen käydä kysymässä sääennustusta viereisessä metsästä asustelevalta meteorologi Mäyrältä tulevasta säästä.

Onneksi Mäyrä oli aina kotona. Hän kertoi sään Oulussa pysyvän puolipilvisenä ja viileänä. Huomenna luvassa olisi vähän aurinkoisempaa, vaikka lämpötilat eivät nousekaan kuin muutaman asteen verran plussan puolelle.

Näinpä Ossi päätti siirtää retkeään huomiselle. Hän palasi takaisin asuntoonsa ja keitti ison pannullisen kahvia. Tästä tulisi vielä kiva päivä.

 

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*