Levyarvostelu: Ibe – RÄPPÄRI

Kuva: Julius Konttinen

Ibe julkaisi marraskuun alussa seitsemännen albuminsa, joka kantaa nimeä RÄPPÄRI. Se on jo artistin toinen vuoden sisällä julkaistu pitkäsoitto. Keikkoja hän on tänä vuonna kuitenkin heittänyt vain yhden. Vaikka keikkailulta aikaa on säästynyt musiikin tekemiselle, on julkaisutahti vaatinut paljon. Siitä RÄPPÄRI kertoo: kovasta tahdista.

“Mä diggaan, et Ibe on esimerkiks mun korvaan tuonu vähän lisää röyhkeyttä siihen omaan juttuun”, uransa jo lopettanut rap-artisti Jare Tiihonen analysoi Taakka-podcastissa. Ei ihme, jos myös Iben tuore albumi hivelee Tiihosen korvia, sillä jotain Cheekin tuotannosta tuttua uhoa albumilla on havaittavissa.

“Niiden lautasel eines, ne on nameless, miettii miltä tuntuu olla famous”, IbeFamous

Ibe on aiemmin halunnut käyttää itsestään nimikettä taiteilija, sillä rap-artistiksi kutsuminen on tuntunut rajoittavan hänet tiettyyn kategoriaan. Nyt mieli on muuttunut. RÄPPÄRI on ylistys artistin uralle, saavutuksille, suosiolle ja räppielämälle. Yhtään feattia levyltä ei löydy, vaikka Ibe on ehtinyt kiireisen vuoden aikana vierailemaan useamman artistin kappaleilla. Tämä tukee teoksen henkilökohtaisuutta.

Ensiraapaisu albumista jäi hieman tasapaksuksi, ja vain pari kappaletta erottui joukosta. Levy tuntui simppelimmältä kuin artistin aiemmat. Useamman kuuntelun jälkeen se alkoi kuitenkin viedä mukanaan. Tarttuvat biitit saavat jalan tamppaamaan tahtia ja levyllä on monta potentiaalista ehdokasta tsemppibiisilistalle. Avauskappale Mä en voi hävii sai heti paikan omaltani. Albumilla näkyy viiden eri tuottajan kädenjälki, mutta levyn läpi pysyy soundillisesti punainen lanka.  Jollekin aiheet voivat kuitenkin tuntua liian pinnallisilta, eivätkä bisnesluokassa matkustamisesta ja rahasta kertovat träkit uppoa. Suureen yleisöön ne kuitenkin purevat kerrasta toiseen.

Pelkkää rehvastelua kokonaisuus ei kuitenkaan ole, vaan albumilla käsitellään myös suosion kääntöpuolia. Paineita ja yksinäisyyttä käsittelevät esimerkiksi kappaleet Tarviin jotain ja viimeinen raita Skyline. Albumin teemat ovat jokaiselle tuttuja ja vaikkei luksuselämää eläisikään, on niihin helppo samaistua. Kokonaisuudessaan RÄPPÄRI on menestyksen vuosi onnistuneesti paketoituna kahteentoista kappaleeseen.

“Pitkään sitä välttelin, mutta kai se on nyt itsekin myönnettävä. Minusta tuli RÄPPÄRI” – Ibe, Instagram story, 31.10.2023

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*