Kauneuden kuningattaresta tuli lopulta kaiken muunkin kuningatar

Kuva: Unsplash

Oletko koskaan kokenut taianomaista hetkeä, kun havahdut jonkin sarjan nähtyäsi aina uudelta tuntuvaan, kirkastuneeseen tunteeseen oman elämäsi johtajuudesta? Muistatko milloinkaan ajatelleesi, ettei toivosta luopuminen ole sinulle vaihtoehto, että aiot selvitä voittajana vastoin kaikkea ja kaikkien odotuksia?

Jos tahdot väristä inspiroituneena peittosi kääröissä, suuntaa katseesi seuraavaksi tämän vuoden maaliskuussa Netflixiin ilmestyneeseen elämäkerralliseen minisarjaan Self Made: Inspired by the Life of Madam C. J. Walker.

Pohjois-Amerikan Louisianassa 1867 syntynyt Sarah Breedlove, myöhemmin Madam C. J. Walker, oli Yhdysvaltojen ensimmäisiä itse omaisuutensa luoneita naismiljonäärejä. Hän rakennutti imperiuminsa ensisijaisesti toisille afroamerikkalaisille naisille suunnittelemillaan hiustenhoitotuotteilla. Sisukkuutensa turvin Walker perusti Madam C. J. Walker Manufacturing Companyn, joka keskittyi hiustuotteiden valmistukseen ja myyntiin. Sama yritys nosti naisen lopulta historian menestyneimpien esikuvien joukkoon.

Voiko kokonaista elämää vangita lyhyeen sarjaan?

Walkeria on kuvailtu ilmiömäiseksi liikenaiseksi. Edistyksellisen liiketoimintansa laajentamisen ohella hän rahoitti muun muassa afroamerikkalaisten asemaa vahvistavia järjestöjä. Sosiaalisesti ja poliittisesti aktiivinen Walker loistikin New Yorkin Harlemin renessanssin aikakautena yhtenä anteliaimmista ja vaikutusvaltaisimmista naisista.

Niin Golden Globella kuin Oscarillakin palkittu Octavia Spencer tähdittää sarjaa Madam C. J. Walkerina. Tämän aviomiehenä, Charles Joseph Walkerina nähdään Blair Underwood. Walkerin tytär A’Lelia kuului äitinsä tavoin 1900-luvun alkupuolen liikenaisten eliittiin. Häntä sarjassa näyttelee Tiffany Haddish.

Neljän jakson aikana ehdit ihastua Hollywoodin taitavimpiin näyttelijöihin ja rakastua Walkerin kauniiseen tarinaan. Saatat myös hämmentyä kesken jäävistä kohtauksista ja vaivaantua kliseisistä tuotannollisista valinnoista. Ja jos olet valkoinen, kauhistut tietenkin yhteiskunnallisten järjestelmien mennyttä sekä nykyistä epäoikeudenmukaisuutta ja vallan tasapainottomuutta. Tai ainakin sinun pitäisi.

Kuten aina, on toisen ihmisen elämän avaaminen mahdollisimman todenmukaisesti hyvin haasteellista. Tulkinnanvarainen käsikirjoittajien ja ohjaajien näkemys typistää alkuperäisen tarinan sen todella tunteville lähes poikkeuksetta miltei tunnistamattomaan muotoon. Niin näyttäisi käyneen tässäkin Netflix-toteutuksessa. Onneksi kokonaiskuvan kannalta oleellisimmat kohdat on kuitenkin säilytetty. Katsojan on osattava nähdä puuttuvien yksityiskohtien ja pienten erheiden ohi, nähtävä jotain merkityksellisempää. Lopulta merkityksellistä on vain se, mitä itsellesi itsestäsi kerrot.

Kysy vaikka Madam C. J. Walkerilta.

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*