Tekniikka ei pelasta huonoa elokuvaa

Kuva: Tiia Brinck

Elokuvateatteri Starin yrittäjä Kari Kantala ottaa hymyillen vastaan kaikki teatteriaulaan saapuvat. Hän on ollut elokuva-alalla lähes koko ikänsä ja nähnyt sen digitalisoitumisen. Kehitys on helpottanut alalla toimimista, mutta tuonut samalla uudenlaisia haasteita.

Filmit busseista kaapeleille

”Nykypäivänä ei ole enää filmikopioita, joita pitäisi lähettää muihin teattereihin tietyn ajan jälkeen. Ennen osa teattereista saattoi saada elokuvan vasta puolen vuoden jälkeen ensi-illasta”, Kantala kertoo.

Filmikopioita oli yleensä rajallinen määrä. Niitä kuljetettiin eri paikkakunnille yöaikaan junalla tai bussilla.  

”Nykyisin elokuvat kulkevat vaivattomasti kaapeleita pitkin. Meillä on varattu omat serverit elokuville. Sieltä projektori toistaa sen valkokankaalle.”

Digitalisoituminen on muuttanut ongelmatilanteita ja tuonut erilaisia haasteita entiseen verrattuna.

”Filmiaikaan käytettiin nippusiteitä ja teippiä, mutta nykyisin ongelmat ovat erilaisia. Servereitä täytyy huoltaa, päivittää ja vaihtaa kovalevyjä. Uudelleenkäynnistäminen on yleensä paras lääke ongelmiin.”

Parempaa ääntä ja kuvaa

Oulun Tuirassa sijaitsevaan Stariin on rakennettu viisi elokuvasalia. Yhdestä löytyy tällä hetkellä Oulun ainoa Dolby Atmos -äänentoistojärjestelmä, joka antaa todentuntuisen äänimaailman elokuvan ympärille.  

Tämä tarkoittaa noin viittäkymmentä kaiutinta ympäri elokuvasalia, kattoa unohtamatta.  Sali rakennettiin kokonaan uudelleen äänentoistoa ajatellen. 

”Se antaa sellaisen 360-asteen äänimaailman, eikä kuulijan tarvitse olla mikään konkari huomatakseen tässä eroa normaaliin,” Kantala kertoo hymyillen.

Kyseinen äänentoistojärjestelmä on kallis investointi, joten sitä ei ainakaan lähitulevaisuudessa kuulla Starin muissa saleissa.

Myös kuvan tarkkuus on parantunut vuosien aikana elokuvasaleissa. Parannellussa 4K resoluutiossa on neljä kertaa tarkempi kuva kuin tavanomaisessa 2K -kuvatarkkuudessa. Kantalan mukaan myös pienempi resoluutio riittää hyvin useimpiin elokuviin.

Pelkästään tekniikkaan ei voi keskittyä elokuvaa tehtäessä.

”Vaikka hyvä tekniikka olisi kuinka ihanaa ja mahtavaa, se ei pelasta huonoa elokuvaa.”

Elokuvaelämyksiä jokaiselle

Kantala haluaa varmistaa, että kaikille elokuvien ystäville löytyy jotain uutta katsottavaa. Viisi salia mahdollistaa laajan elokuvavalikoiman.

”Meillä on asiakkaita, jotka käyvät elokuvissa yli viisikymmentä kertaa vuodessa. Silloin täytyy katsoa jo tosi paljon erilaisia elokuvia. Pienemmän tuotannon elokuvia voidaan esittää esimerkiksi asiakaspalveluna niitä haluaville. Valtavirtaelokuvia on kuitenkin pakko olla tarjolla, koska niistä se raha tulee”, Kantala kiteyttää.

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*